неділю, 31 березня 2024 р.

31 березня — друга річниця Бучанської трагедії та День звільнення міст Буча, Ірпінь, Гостомель

Моє тіло сльозиться,
Мучить…
Я назавжди Ірпінь…
Я назавжди Буча…
(Автор вірша Юрій Синенький)

У ці дні Україна відзначає другу річницю звільнення Київщини від російської окупації. 28-го березня 2022 року було звільнено місто Ірпінь, 31-го березня – Бучу, 1-го квітня – Гостомель, а вже 2-го квітня вся територія Київської області була деокупована.
У лютому 2022 першими прийняли удар села околиць Бучі Блиставиця, Синяк, Гаврилівка, Здвижівка, Луб‘янка, Мироцьке.


Українські захисники 28-го березня 2022 року, звільнили Ірпінь. Місто стримало ворога на шляху до столиці та отримало звання «Ірпінь – місто-Герой». Російські загарбники перебували там 23 дні. Більшість мешканців Ірпеня евакуювалися в кінці лютого – на початку березня. Але вже з перших днів весни залишати місто самотужки, поза гуманітарними коридорами, стало небезпечно. Протягом місяця, поки тривали бої, місцевих жителів евакуювали групами через піший перехід під зруйнованим мостом на Романівку – під обстрілами й з ризиком для життя. Після руйнування залізничних колій це був єдиний спосіб залишити Ірпінь, усі інші напрямки обстрілювалися та контролювалися ворогом.

Унаслідок запеклих боїв було зруйновано 70% соціальної та житлової інфраструктури Ірпеня. Місто героїчно витримало оборону і не дозволило загарбникам максимально близько підійти до столиці: Ірпінь, Буча та Гостомель стали форпостом Києва.
Міста-герої Гостомель, Ірпінь та Буча пробули приблизно місяць в російській окупації. За цей час їх мешканці пережили справжнє пекло, тортури і знущання від загарбників.
Українські війська 31-го березня зайшли у Бучу, де найтяжчі бої відбулись на вулиці Вокзальній, яка веде до Ірпеня. Саме там українські оборонці знищили колону російської бронетехніки, яка намагалась прорватись далі на Київ.

За інформацією Генеральної прокуратури України, за час окупації у Бучі було вбито приблизно 700 цивільних. Ексгумували 422 тіла, а по всьому Бучанському району – 1173. Із них 278 жителів Київської області вважаються зниклими безвісти. За 33 днів окупації загинуло понад 1 400 мирних жителів, зруйновано 3 846 житлових будинків. У масових похованнях та катівнях знайдено тіла 175 осіб. З них 116 – у похованні біля церкви Андрія Первозванного у Бучі, де серед загиблих є тіла 26-ти жінок і 2-ох дітей. На вулиці Яблунській – тіла розстріляних. Інша центральна вулиця заблокована згорілою технікою окупантів. Біля церкви Андрія Первозванного – дві братські могили. В них волонтери-ритуальники ховали тіла тих, кого змогли зібрати вулицями: закатованих, убитих, загиблих від уламків. У дворах біля будинків теж могили. Сусіди та родичі так хоронили тих, кого через обстріли не могли довезти до кладовища.

Гостомель звільнили від окупантів услід за Ірпенем. Місто стало однією з найгарячіших точок російсько-української війни. Там бої не припинялися ні на день: ворог знущався з мирного населення, займався мародерством.
Увечері 2-го квітня 2022 Міноборони заявило, що українські військові звільнили Київську область від армії РФ. Тоді останні російські підрозділи вийшли з Бучі, Гостомеля і Бородянки.
Далі почергово ЗСУ витіснила армію окупанта з всієї Київщини та Чернігівщини.

Немає коментарів:

Дописати коментар