вівторок, 26 березня 2024 р.

Зустріч з письменником. Презентація книги Василя Добрянського «Пані Валевська. Фатальна жінка Наполеона»

«Я сам пізнаю те, чого ніколи не знав і дивуюся. Найперше — треба, щоб письменник сам здивувався (аби написати гарну книгу, — прим. ред.). Це дуже важливо!»

«Ми всередині історії! Ми відчуваємо її дихання. От саме зараз! І ми хочемо, щоб ця історія завершилась добре і для нас, і для наших дітей, для наших онуків!»

«Ми самі мусимо робити вибір! Вибір робити — це найболючіше, що може бути в житті... Якщо ти не робиш вибір, то тоді вибір роблять за тебе!»

Такими і не лише думками ділився з аудиторією український письменник, автор історико-пригодницьких романів Василь Добрянський у затишних стінах Центральної бібліотеки Солом'янки імені Григорія Сковороди, 21 березня, на презентації своєї нової книги «Пані Валевська. Фатальна жінка Наполеона».


Пан Василь розповів цікаві фактами та ділився спостереженнями. Зокрема, він був здивований, що в українській літературі художній (тільки художній) нема жодного роману про гетьманат Скоропадського. І це була одна з причин, чому письменник написав книгу «Ніхто не скаже «Прощавай!»».
Автор також звернув на важливість уваги до деталей у літературному процесі, яка допомагає створити правдиві образи та атмосферу в своїх творах. Він зізнався, що шукав в інтернеті зображення портсигара для опису, щоб описати якомога точніше в книзі. Згадував про Наполеона та його можливий зв'язок з українською літературою — за думкою Івана Франка, ймовірно, Наполеон міг мати томик «Енеїди» Івана Котляревського.

Під час обговорення сучасності та історичного контексту, Василь Добрянський зазначив схожість 1918 року та сучасності у боротьбі українців за незалежність, наголосивши, що ми живемо в історичний момент, а також про важливість власного вибору.
Також, на думку Василя Добрянського, книга для нього цікавіше за фільм, бо автор пише книгу, як сценарій. А в голові кожного читача крутиться фільм — кожен собі бачить свій.
Окрім цього Василь Добрянський зачитав уривок зі своєї нової книги «Пані Валевська. Фатальна жінка Наполеона», як Наполеон добивався уваги Пані Валевської.

Ми вдячні Василю Добрянському за виявлене велике бажання виступити з презентацію в нашій бібліотеці та за щирість та натхненність у словах та діях! За підписані та подаровані книги, які вже на цьому тижні усі охочі читачі нашої бібліотеки зможуть взяти для прочитання.
Сподіваємось на наступну зустріч вже восени цього року!


Немає коментарів:

Дописати коментар