четвер, 28 травня 2020 р.

Держава має дбати про кіно, видання книжок – про культуру…

27 травня о 19:00 відбулася онлайн-зустріч із українським письменником, сценаристом, журналістом Євгеном Положієм, сином письменника Віктора Положія. 
Євген Положій – батько трьох синів мешкає в місті Суми. Свого часу, філолог за освітою, він був головним редактором кількох часописів, пише книжки і сценарії до фільмів. Його критичне мислення та жвавий розум вилилися у цікаву бесіду зі запитаннями і відповідями. Говорили про проблеми мізантропічного гуманізму в умовах карантину. 
Він є автором більше 10 книжок романів і віршів. Найвідоміша книжка пана Євгена – це «Іловайськ» (2015). Зі слів автора: «Було важливо показати зіткнення цивілізацій – української та російської». Щодо улюблених авторів письменника, то це: Борхес, Кортасар, Маркес, Желязни та інші. Із сучасних письменників знається на творах Василя Шкляра, оскільки він друг його батька. 
А щодо кіно, то, на думку пана Євгена, українське кіно має свій голос, набуває епічного розвитку, є багато цікавих режисерів, котрі були відзначені на міжнародному рівні. І сучасна ера цифри дає більше можливостей для втілення мрій митців. Єдине що зв’язує руки як кінематографу, так і видавничій справі – це недофінансування з боку держави, незацікавлення влади в розвитку вітчизняної культури… «Згадайте тільки вигляд сучасного письменника – він має їздити по містах з наплічником, набитим своїми книжками, які сам і презентує, і продає. Таке ось виживання…» 
Зараз Євген Положій пише роман-епоху про чоловіка, який виховує 32 прийомних дітей. Планує презентувати у 2021 році на книжкових форумах. Але більше все-таки Євген займається написанням сценаріїв. Отож – до зустрічі на мистецьких майданчиках!


Немає коментарів:

Дописати коментар