пʼятницю, 15 травня 2020 р.

Роман "Доця"

15 травня о 15:00 відбулася online-зустріч із українською письменницею, волонтеркою Тамарою Горіха Зерня, під час якої вона презентувала книжку «Доця» (видавництво «Білка», 2019). Роман був відзначений як книга року, за версією BBC. Зі слів авторки, вона «...із тих щасливчиків, яким війна більше дала, ніж забрала. Вона подарувала чудових людей, допомогла пізнати себе і переоцінити життя», а «коли ми відсікаємо тему війни, ми зраджуємо себе, друзів, воїнів і Україну». «Те, що війна триває 7-й рік – це, на мій досвід, перемога, адже росіяни планували знищити Україну за 2 місяці і навіть наштампували собі медалі «За взяття України». «Україні приліпили ярлик «гарячої точки», наших людей тримають у концтаборах і катують на території підконтрольній росіянам. Тому тему війни не можна замовчувати». 
«Роман можна розглядати як машину часу, адже прочитання повертає в 2014 рік, у рік великих уроків, хоча українці, на жаль, досі не зробили з них висновків». Авторка прочитала уривок з роману «Доця», який заінтригував і спонукав до прочитання книжки. За словами пані Тамари, іншомовні версіїї роману будуть електронними версіями, щоб більша кількість діаспорян (особливо в Канаді) змогли прочитати «Доцю» і дізнатися, що відбувається на Донбасі, де війна. На думку авторки, продати книжку можна як детектив, як роман про жінку-волонтерку, як екшн – так! А як книжку про війну – ні! 
Адже книжка про те, що жінка теж людина, і про те, що хоробрість, сарказм, цинічність, ніжність не мають статі. Роман «Доця» Тамари Горіха Зерня нагадує, що кожна хвиля українського відродження починалася з Донбасу… 


Немає коментарів:

Дописати коментар