середу, 20 травня 2020 р.

Ретророман як жанр Андрія Кокотюхи

«Щоб зрозуміти майбутнє, треба знати минуле», вважає сучасний український письменник і кіносценарист, автор 75 книжок Андрій Кокотюха. Про це він наголосив під час онлайн-презентації нової ретросерії своїх романів «Вигнанець і чорна вдова» та «Вигнанець і навчена відьма». Це відбулося 19.05 о 19.00, у переддень офіційного початку Книжкового Арсеналу 2020, який у звичному форматі через карантин проведуть у 2021 році.
Андрій Кокотюха детально дав характеристику ретророману і відповів на запитання аудиторії слухачів-глядачів-читачів. 
Отже, ретророман – це цікава іторія, яку подає автор, відтворюючи атмосферу історичної доби. Події такого роману повинні мати живих свідків, або свідчення (світлини, одяг, звичаї, страви, театри тощо). Цим ретроромани різняться від історичних романів, метою останніх є відтворення дійсних історичних подій, історичних осіб. Також письменник зауважив, що надає великого значення ідеології твору. Тобто йдеться не про страшну комуністичну ідеологію, а про вибір головного героя – «за кого» він у тексті автора.
А ще мешканець району Андрій Кокотюха – частий гість Бібліотек Солом’янки – зізнався, що завжди мріяв бути бібліотекарем, щоб уволю насититися читанням. Письменник багато читає казок і науково-публіцистичних текстів, з яких черпає ідеї на нові книжки. Обов’язковою умовою для автора має бути прив’язка до України. Детально про онлайн-зустріч у записі етеру. 



Інтерв'ю з Андрієм Кокотюхою, записане Наталкою Капустянською, можна прочитати тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар