четвер, 21 травня 2020 р.

Вишиті сорочки - це капітал

21 травня до Дня вишиванки відбулася онлайн-зустріч «Вишиваємо словом» із етнологом, провідним зберігачем фонду «Народна тканина» Музею етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України (Львів) і поетесою Галиною Виноградською. 
У Музеї етнографії художнього промислу понад 100 тисяч експонатів, серед них – давні гапти 19 століття Фонду вишивки. Під час відео-зустрічі етнологиня розповіла про власну колекцію вишиванок – з буковинської бабусиної-дідусевої скрині й придбані у нас час, також про своє вміння гаптувати й значення вишиваної символіки. Характерною ознакою вишиванок Галини Виноградської є гаптування тканини бісером, для довговічності.
Поміж тим пані Галина читала власну поезію – це найулюбленіший вірш «Автопортрет», громадянську лірику, вірші-присвяти бабусі-писанкарці-ткалі. Г. Виноградська розповіла про збірку «Кольорове Різдво», куди ввійшли її твори, а також про вірш «Небесній сотні», опублікований у журналі «Дзвін» та про мультик на Канівському кінофестивалі на її вірш «Вимкнути війну». З’ясувалося, що є кілька пісень на слова поетеси, зокрема на вірш «Відлуння».
Вишиванка, зі слів пані Галини, це своєрідний паспорт людини, який виказує соціальний стан, походження і про одруження. Слухачі етеру дізналися, що найдавнішими орнаментами є геометричні, більш сучасні – рослинно-квіткові. Етнолог розтлумачила, чому вишита сорочка є оберегом. І якщо ви хочете детальніше дізнатися про зразки вишитого одягу, їхню сакральну функцію, слухайте наш етер.


Немає коментарів:

Дописати коментар