неділю, 15 березня 2020 р.

"Не купуйся!"

Сьогодні, 15 березня, у Всесвітній день захисту прав споживача звертаємо вашу увагу як не потрапити до "рук шахраїв".
Пропонуємо "найулюбленіші" хитрощі зловмисників.

«Зняття порчі» 
Не дивлячись на те, що цей вид шахрайства перебуває на останній сходинці нашого «хіт-параду», він залишається популярним. Так, до Добропільського відділення поліції звернулась жителька району, яка повідомила, що стала жертвою двох аферисток. Коли вона приїхала до Добропілля, аби віддати борг, до неї підійшли дві жінки з пропозицією «зняти порчу» з її дітей, яких хтось «прокляв». «Доброзичливі» ворожки взяли за свої послуги 3100 гривень і відправили потерпілу до церкви за свічками. Звісно, коли вона повернулася, нікого вже не було. 

Це не гроші - це приколи 
Нерідко люди занадто пізно розуміють, що з ними розплатилися сувенірними купюрами. Так, у Добропіллі жертвою шахраїв став таксист, а у Білицькому справжні гроші на сувенірні розміняла 81-річна пенсіонерка. Потерпілий, який працює таксистом, розповів, що під час чергового виклику двоє чоловіків розрахувалися з ним сувенірною 500-гривневою купюрою. Він зрозумів, що купюра несправжня, лише після того, як зловмисники почали тікати зі здачею. А старенька мешканка Білицького розміняла 500 гривень невідомому чоловіку, який декілька днів ходив по дворах і пропонував свою допомогу. Незнайомець допомагав і їй: то води принесе, то вугілля, і старенька інколи його годувала, давала трохи грошей. Тож вона без вагань розміняла йому гроші, але, як тільки він пішов, побачила, що на купюрі написано «сувенір», і одразу звернулась до поліції. 

Цілющі ліки 
У Маріуполі 79-річна пенсіонерка віддала шахраям за «лікування» 60 тисяч гривень. Біля її власного будинку до неї підійшов незнайомець і після нетривалої бесіди запропонував вирішити проблеми зі здоров’ям. Послуги коштували 60 тисяч гривень, які жінка довірливо віддала до рук шахрая. Наразі правоохоронці встановлюють особу «лікаря». У Покровську 77-річна пенсіонерка віддала шахраям близько 270 тисяч гривень. Протягом тривалого часу вона купувала в інтернет-магазині біологічно активні добавки, витративши на них близько 20 тисяч гривень. Але придбаний товар не дав обіцяного результату. Згодом їй зателефонував невідомий чоловік, який представився співробітником «організації», яка перевіряє такі інтернет-магазини. Пенсіонерка зраділа дзвінку та поскаржилася на продавця БАДів. Чоловік дав надію старенькій, що займеться цими шахраями та поверне їй даремно витрачені гроші, ось тільки для цього необхідно перерахувати 9 тисяч гривень, потім він вимагав ще і ще, поки вона не віддала йому усі гроші, отримані від продажу будинку. 

Допомога від «доброчинців», псевдосоцпрацівників 
У Маріуполі під маскою добродіїв аферисти виманили у хлопця всі кошти та квартиру, які йому виділила держава. А до 75-річної мешканки селища Лісівка, що у Мар’їнському районі, завітала невідома жінка, яка представилася держслужбовцем, і запропонувала поміняти гроші, пояснюючи це тим, що незабаром всі пенсіонери будуть змушені обмінювати грошові купюри. Довірлива господарка віддала шахрайці 9 тисяч гривень. Зловмисниця запакувала гроші у конверт та сказала старенькій, що нові купюри їй перешлють поштою. Звісно, ніяких грошей бабуся більше не побачила. Нерідко зловмисники ходять не тільки по домівках, а й по магазинах, де діють пільги чи знижки для пенсіонерів. Потім проводжають літніх людей додому та розповідають ту ж казку: пам’ятаєте, як у 90-х «згоріли» всі гроші, ось і скоро так буде, потрібно міняти. 

Плата за неіснуючі послуги 
У Маріуполі поліцейські викрили шахрая, який давав оголошення про надання послуг з утеплення будинків. Коли до нього зверталися клієнти, він приходив до них додому, все обміряв, називав суму за свої послуги, брав передплату та зникав. «Установники» вікон, дверей, меблів використовують різні приводи, аби втертися у довіру до людей та заставити їх віддати власні кошти. У прифронтовому Мар’їнському районі за один день ошуканими таким способом стали 61-річна жінка, яка віддала 5 тисяч гривень незнайомцю за встановлення меблів за «вигідною ціною», та 31-річний чоловік, котрий за таку ж послугу віддав майже 9 тисяч гривень. 

Квартира-привид, або фальшива оренда 
23-річна мешканка Бахмута обдурювала людей, користуючись тим, що перебувала на останніх місяцях вагітності. Жінка орендувала квартиру на одну добу, а потім швидко через інтернет знаходила наймачів вже на кілька місяців. Люди зазвичай одразу їй вірили, адже не здогадувались, що майбутня матір може бути цинічною зловмисницею. Шахрайка діяла по всій області, на її рахунку більше 6 фактів правопорушень. А її «колеги» діють по всій Україні – обдурюють людей, здаючи їм не своє житло. Тому поліцейські закликають мешканців з обережністю ставитися до оголошень у глобальній мережі про оренду «за вигідну ціну». 

Кіт у мішку, або купи те, не знаю що 
Цей вид шахрайства, як і раніше, залишається одним із найпоширенішим. Люди домовляються про покупку чи продаж товарів через інтернет, а у результаті: ані товару, ані грошей. Так, оперативники поліції Донеччини затримали "антиквара", який викрадав цінні монети у людей по всій країні. Чоловік давав оголошення, що хоче купити цінні монети. Продавці, які потрапляли на його гачок, висилали йому поштою антикваріат, він міняв його на «залізяки» та відправляв назад, мовляв, товар не підходить. А мешканка Покровська стала жертвою шахраїв двічі протягом двох днів. Жінка знайшла в інтернеті «супердешевий» холодильник та перевела за нього кошти. Очікуючи на товар, часу не гаяла: знайшла ще й неймовірно дешеву пральну машинку. Також перевела кошти, але не отримала ніякої побутової техніки. 

СМС про виграш 
Цей вид шахрайства настільки поширений, що, здавалося б, люди б не мали на нього реагувати. Але й досі знаходяться жертви таких зловмисників. Так, мешканець Бахмута віддав шахраям 36 тисяч гривень, але "виграний" автомобіль так і не побачив. 34-річний чоловік вже мав машину, але, отримавши смс про те, що він виграв автомобіль, не роздумуючи перерахував аферистам «процент від вартості». Варто відзначити, що «радісною новиною» він встиг поділитися зі своїм другом. Разом вони і перерахували невідомим більше 30 тисяч гривень. 

Дзвінок від «співробітника банку» 
Здається, навіть дитина знає: коли телефонує невідомий номер, найчастіше прихований, і хтось представляється співробітником служби безпеки банку, потрібно одразу класти слухавку. На жаль, цей вид шахрайства залишається у ТОП-10 найпопулярніших, бо люди продовжують повідомляти незнайомцям дані своєї банківської картки. Тільки у Маріуполі нещодавно протягом доби жертвами таких телефонних шахраїв стали одразу три мешканця. 54-річній жінці зателефонував невідомий. Представившись співробітником фінансової установи, під приводом здійснення операцій з банківським рахунком чоловік спустошив обидві картки жертви. Кишені шахрая поповнилися більш ніж на 8 тисяч гривень. А годиною раніше незнайомець зняв з картки 31-річної заявниці понад 700 гривень. Незадовго до цього їй зателефонував незнайомець, представився працівником служби безпеки банку та повідомив, що останнім часом збільшилися випадки шахрайств, тому банк пропонує своїм клієнтам «підстрахуватися» і встановити на банківську картку подвійний захист. Вона надала йому номер картки, строк її дії та секретний код, розташований на зворотній частині. Звісно, її гроші одразу зникли. 

«Порятунок від тюрми» 
Цей вид шахрайства – просто класика жанру. Нерідко зловмисники діють з окупованої території, тому притягнути їх до відповідальності наразі неможливо. Схема проста – невідомий телефонує вночі до жертви, навмання каже, що її син/донька/близька людина скоїла злочин, і аби вона уникнула покарання, потрібні гроші. Розгублені люди, замість того, аби зателефонувати родичу, домовляються з незнайомцями та передають їм гроші. 
Так, у Маріуполі поліцейські затримали посібника шахраїв, які діяли з окупованої території. Працюючи таксистом, він вночі під’їжджав до вказаної адреси та забирав від різних людей гроші, потім перераховував їх на банківські рахунки, які йому називали «працедавці». Тільки за один місяць чоловік передав своїм колегам-зловмисникам, які, як з’ясували поліцейські, перебувають у місцях позбавлення волі на непідконтрольній Україні території, понад 160 тисяч гривень, видурених у довірливих маріупольців. 

Немає коментарів:

Дописати коментар