пʼятницю, 13 березня 2020 р.

HeForShe

Ви чули щось про кампанію «HeForShe» І «Він за Неї»? 
Чи згодні ви з гаслом: «Ґендерна рівність стосується не тільки жінок, це питання прав людини»? 
Чи знаєте ви, на якому етапі «ґендерного» розвитку перебуває наше суспільство? 

Поговорімо на цю дражливу тему, адже надворі березень – добра нагода звернутися до теми ґендеру. Якісь оцінки давати ми не уповноважені, але спробуймо розібратися разом, що це за ініціатива й чим вона цікава. Звернімося до Вікіпедії. 

«HeForShe» у світі 
HeForShe (укр. «Він за Неї») або Рух ООН солідарності жінок за ґендерну рівність (англ. UN Women Solidarity Movement for Gender Equality) — міжнародна кампанія із досягнення ґендерної рівності та захисту прав жінок, започаткована Еммою Вотсон у від ООН-Жінки у 2014 році. Ця кампанія діє методом залучення хлопців і чоловіків як агентів змін, які борються проти негативних наслідків ґендерної нерівності, якої зазнають дівчата та жінки. Кампанія заснована на ідеї, що ґендерна рівність - це справа усіх людей, усіх статей, що є революційним, оскільки раніше боротьба за права жінок була «боротьбою жінок для жінок», а також на ідеї того, що зміни неможливі якщо над ними працює тільки одна половина населення — жіноча. 
«Я хочу, щоб чоловіки долучилися до цієї боротьби для того, щоб їхні доньки, сестри та матері змогли бути вільними від упереджень, а також для того, щоб їхні сини могли дозволити собі бути вразливими та людяними, й таким чином стали щирішою та людянішою версією самих себе», – сказала Емма (повністю ця промова розміщена на сайті ООН). 
Основні проблеми, яким приділяє увагу кампанія: 
1. Менші можливості в жінок щодо отримання освіти, ніж в чоловіків
2. Менші можливості в жінок щодо отримання якісної медичної допомоги, ніж в чоловіків
3. Зневажливе ставлення до жінок, соціальні обмеження та стереотипи щодо них
4. Менші можливості в жінок щодо отримання роботи та менша винагорода за працю, ніж в чоловіків
5. Насильство та агресивне ставлення до жінок
6. Менші можливості в жінок щодо участі в політичному житті країни, ніж в чоловіків
На головній сторінці офіційного сайту «HeForShe» https://www.heforshe.org є мапа, яка показує для кожної країни частку чоловічого населення, яке підписалося в тому, що вони розділяють цілі кампанії. Станом на березень 2018, таких чоловіків було більше 1.3 млрд, багато з яких зробили конкретні кроки для досягнення ґендерної рівності в своїх країнах, а як країни-лідери в цій кампанії були вказані Руанда, США, Камерун, Мексика та ДР Конго. За словами голови HeForShe Елізабет Нямаяро, за перші три дні під ініціативою підписалося 100 тис. осіб, а за тиждень підписався хоча б один чоловік в кожній країні світу. Багато світових лідерів, високопосадовців та знаменитостей висловились на підтримку цієї кампанії. 
Акторка Емма Вотсон, найбільше відома за роллю Герміони Ґрейнджер у фільмах про Гаррі Поттера, бере найактивнішу участь в кампанії, зокрема пропагуючи її у засобах масової інформації. Зокрема вона виголосила промову на спеціальному заході із започаткування кампанії у Штаб-квартирі ООН 20 вересня 2014 і відеозапис цієї промови набрав мільйони переглядів за дуже короткий час. 
Організація ООН-Жінки започаткувала ініціативу «HeForShe IMPACT 10x10x10» для пришвидшення поступу в досягненні ґендерної рівності та захисту прав жінок, про що було оголошено 23 січня 2015 року на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Ця ініціатива була однорічним пілотним проєктом щодо залучення урядів, корпорацій та університетів до впровадження змін всередині себе та щоб показувати приклад суспільству. Ця компанія була націлена на організації, які найбільше потребують змін в сторону досягнення ґендерної рівності. 
Виконавчий директор ООН-Жінки і Заступник генерального секретаря Фумзіле Мламбо-Нгкука сказала про цю ініціативу: «HeForShe» ілюструє новаторський підхід ООН до ґендерної рівності. Ми знаємо в яких місцях зміни даються найтяжче. Ініціатива «HeForShe IMPACT» докладає зусиль саме там, де це більш всього треба, та ставить в центр уваги людей, які можуть допомогти змінам статися. Чемпіони-засновники з промисловості та уряду прокладуть шлях для всіх інших, хто захоче приєднатись, використовуючи пілотну ініціативу для спрощення прийняття рішень щодо важливих та успішних дій. Зрештою, ми маємо залучити кожного щоб перевернути Світ.» 

«HeForShe» в Україні 
7 березня 2018 Анастасія Дивінська, голова організації ООН-Жінки в Україні, під час прес-показу фільму «Жінка у полоні», який відкрив XV Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини «Docudays UA», заявила про запуск кампанії «HeForShe» в Україні. За день до цього вона розповіла в інтерв'ю, що першим етапом кампанії буде залучення до неї людей із сфери мистецтва, тобто музикантів, художників, дизайнерів, тощо. 
Так, Дмитро Шуров, відомий під псевдонімом «Pianoбой», та його син Лев, стали одними із перших амбасадорів кампанії «HeForShe», її найактивніших учасників та пропагандистів. У 2019 році телеведучий Роман Вінтонів (Майкл Щур) та його співведуча Ярослава Кравченко стали адвокатами глобального руху солідарності за ґендерну рівність «HeForShe». 
Міністерство закордонних справ стало першим українським міністерством, що офіційно приєдналося до ініціативи HeForShe. 
Кампанія відбувалася за участі Кампанії проти сексизму у політиці та ЗМІ «Повага».
В Україні, до прикладу, дискримінація щодо здобуття освіти та якісної медичної допомоги майже відсутня, а найгострішими є проблеми в отриманні жінками роботи (та меншої винагороди за працю), ніж в чоловіків, а також насильство та агресивне ставлення до жінок. 
За даними Вільної енциклопедії, станом на червень 2019 року «HeForShe» офіційно підтримали більше 1700 українців (за даними офіційного сайту ініціативи).Такий показник кампанією маркується як «низька замученість», проте варто зважати на прецедентність участі України в подібній ініціативі. 

Сподіваємося на зустріч із представниками «HeForShe» в Україні ближчим часом! Ми би дуже того хотіли. А ви?

Немає коментарів:

Дописати коментар