суботу, 21 березня 2020 р.

21 березня - День інформування до Міжнародного дня боротьби за ліквідацію расової дискримінації «Злочин проти людської гідності»

ЮНЕСКО відзначає 21 березня як щорічний Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації. В цей день 1960 року поліція відкрила вогонь і вбила 69 людей в ході мирної демонстрації протесту проти законів апартеїду, яка проходила в Шарпевілі, Південна Африка. 
Проголошуючи цей День, 26 жовтня 1966 року Генеральна Асамблея ООН закликала міжнародну спільноту подвоїти зусилля з метою ліквідації всіх форм расової дискримінації. 
З 1994 року 21 березня в Південній Африці почали відзначати День прав людини. Місце трагедії в Шарпевілі було обране місцем підписання Конституції Південної Африки президентом Нельсоном Манделою (10 грудня 1996 р.). У 1998 році Комісія істини і примирення виявила, що дії поліції були «грубим порушенням прав людини в тому, що надмірне застосування сили без необхідності було застосоване проти зібрання беззбройних людей». Детальніше тут 

Немає коментарів:

Дописати коментар