четвер, 27 січня 2022 р.

Антон Чехов

29 січня 1860 року народився Антон Чехов, російський письменник українського походження, визнаний класик світової літератури.
Чехов не написав жодного роману, а загалом ним було створено близько 900 творів. Невелика розповідь була основним та улюбленим жанром Антона Павловича, вміння сказати багато та стисло - особлива риса творчості письменника. Чого лише варті його вислови щодо цього:  "Стислість - сестра таланту", "Мистецтво писати - це мистецтво скорочувати", "Умію коротко говорити про довгі речі".
Літні місяці 1888—1889 років Чехов проводить в Україні, під Сумами, подорожує Сумщиною і Полтавщиною, відвідує Харків та Одесу. 
Письменник визнавав, що є українцем, під час перепису населення свою національність вказав як "малорос". "Я справжній малорос, я в дитинстві не розмовляв інакше, как по-малоросійські", - казав Антон Чехов 1892 року в розмові з Максимом Горьким.
Порушуючи закони Російської імперії, Чехов розсилав друзям і знайомим іноземні випуски української літератури, заборонені в Росії Емським указом.
Письменник, усе життя зараховував себе до тієї частини інтелігенції, яка бачила необхідність кардинальних змін у країні та суспільстві.


Немає коментарів:

Дописати коментар