неділю, 23 січня 2022 р.

Історична мозаїка - на бібліотечних полицях

Під загальною редакцією Оксани Кісь «Українські жінки у горнилі модернізації»

Тема жіноцтва на тлі насичених історичних подій кінця ХІХ - початку ХХ століття майже не досліджувалася, адже таке питання особливо нікого не цікавило, всі звикли, що світову історію, а в тому числі і українську, творять великі мужі. Ніхто не задумувався над тим, що доводиться витримувати жінкам, і з якими проблемами потрібно боротися. Дев’ять жінок-істориків вирішили дослідити цю тему і видали колективну працю «Українські жінки у горнилі модернізації».
Книжка складається з окремих досліджень кожного автора, викладених в хронологічному порядку. Нам показують наскільки важливим для жінок того часу був інститут сім’ї і чому. Також дізнаємось про те, чому в українському фольклорі часто бачимо жінку на «шанованому» місці, але в історії вона недооцінена. Дослідниці зображують окремо життя жінки в селянській родині і в родині інтелігенції, адже культурне середовище і засоби для існування в них були різними, відповідно, і умови проживання також. Так як частина території України того часу була окупована Російською імперією, а частина Австро-Угорщиною, то дослідження проводили також і за територіальною ознакою. Вагомою є інформація про життя української жінки в часи Голодомору, період Першої та Другої світових війн, підпілля, в епоху колективізації та заслання в табори ГУЛАГу. Ми бачимо, які виклики жінки були змушені приймати на рівні з чоловіками, а крім того, боротися за свої права та гендерну рівність. Попри все, вони змогли пристосуватися і витримати все, що їм послало життя, навіть більше, саме ці події стимулювали їх емансипацію.
Рекомендуємо цю книжку не лише жінкам, а й усім бажаючим, адже Ви ознайомитесь з новим і рідкісним матеріалом, зможете розширити свій кругозір і подивитися на становище жінки в українській історії під іншим кутом.


Володимир В’ятрович «Нотатки з кухні «переписування історії»»

Автор книжки «Нотатки з кухні «переписування історії»», Володимир В’ятрович, є українським істориком, публіцистом, доктором філософії. Він був викладачем в Українському католицькому університеті у Львові, проходив стажування в Українському науковому інституті Гарвардського університету, був головою вченої ради в Центрі досліджень визвольного руху, очолював Український інститут національної пам'яті та був ініціатором декомунізації. Також працював на посаді начальника архівного відділу Служби безпеки України.Саме завдяки цьому зумів розсекретити ряд документів КДБ під грифом «Секретно». За вагомий особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток України був нагороджений особливою відзнакою - Хрестом Івана Мазепи.У своїх працях він приділяв велику увагу історії України в часи ХХ століття.
Як зазначив сам автор, його неодноразово звинувачували в «переписуванні історії, а він заявляв про те, що українці прагнуть написати свою власну історію, а не займаються переписуванням. Книжка, власне, про те, як українці намагалися написати історію своєї країни. Автор ще на початку розповідає нам про причини і обставини того, чому на початку 2000-х років самостійно взявся досліджувати історію України, про його зацікавлення і бажання глибше подивитися на діяльність УПА. Він прагнув віднайти правдиву історію, не заангажовану радянською ідеологією. Тому зустрічався з ветеранами УПА, записуючи їхні розповіді та пісні, працював в багатьох архівах, в тому числі й за кордоном, збираючи невідомі матеріали. Надзвичайно цікаво та з величезним ентузіазмом Володимир В’ятрович розповідає нам про героїв України, з якими йому випала нагода зустрітися.
Також, спираючись на опрацьовані історичні джерела, автор подає матеріал про Крути, Голодомор, депортацію кримських татар, українсько-польський конфлікт 1942-1947 років, Помаранчеву революцію, Євромайдан та багато інших важливих для України подій. Інформація викладена у формі розповідей, статей, інтерв’ю та дописів у фейсбуці, сприймається як, свого роду, мемуарна книжка, тому читається дуже легко, з великою цікавістю і довірою.
Рекомендуємо книжку всім, кому не байдужа доля України, хто цікавиться її історичним минулим і сьогоденням. Книжка відкриє Вам багато нової інформації, дасть можливість поглянути на деякі події з іншого боку, адже вона написана людиною, яка мала можливість працювати з засекреченими матеріалами та історичними фактами.


Грабовський Сергій «Генії проти ідіотів: Алгоритми української історії»

Мабуть, для кожного, хто вважає себе українцем, дуже важливо пишатися винаходами і здобутками нашої держави та наших співвітчизників. Але ми маємо величезну проблему – цілеспрямоване приховування, применшування або ж присвоєння собі цих досягнень впродовж декількох століть нашими сусідами. Для тих, кому важливо розібратися, які внески зробили українці в царині розвитку політики, культури та науки не лише на рівні нашої держави, а і суспільства в цілому, ми рекомендуємо прочитати книжку Сергія Грабовського «Генії проти ідіотів: Алгоритми української історії»
Ще на самому початку книжки автор символічно розмістив історію про каву. Росіяни позиціонують свою каву «Петровская слобода» як нагадування, що її з Європи слов’янам привіз просвітитель Петро І. Але не кожний українець знає про те, що у Європу цей напій завіз козак Юрій Кульчицький, який обороняв Відень 1683 року, тож «кава по-віденськи», це його заслуга. Вже цією історією автор дав нам зрозуміти, що в книжці буде розкрито багато брехні і розвінчано багато міфів, які українцям нав’язували протягом століть, показав якої шкоди на усвідомлення минулого завдали «совєцькі» історики. Велику увагу у своїй книжці автор приділяє саме історії України ХХ століття, роз’яснює найважливіші події, їх причини та наслідки, а також знайомить нас із, без перебільшення, світовими геніями та світилами науки, що народилися на нашій землі.
Усім, кому цікава історія України, а також видатні люди, які мали великий вплив на світовий розвиток, рекомендуємо взяти у нашій бібліотеці книжку і відкрити для себе нові знання про важливість нашої держави та її громадян.


Криштопа Олег, Охрімович Андрій 
«Україна. Загартована болем. Тисяча років самотності»

В умовах сьогодення, коли так багато звідусіль інформації щодо історії України, а велика частина її подається із засобів інформації російської пропаганди, важливо знайти для себе джерело, де можна почерпнути знання і розуміння того, що насправді відбувалося, і як це вплинуло на сьогоднішній стан речей. Для того, щоб осмислити і сприйняти історію України по-новому, зрозуміти, чому зараз між громадянами України відбувається так багато суперечок на тлі історичних та політичних подій, рекомендуємо Вам ознайомитися з книжкою «Україна. Загартована болем. Тисяча років самотності»
Розпочинається книжка із короткого екскурсу важливих подій в історії нашої держави «Шлях до Незалежності (Три історії)»: 1. Події часів Переяславської ради. Автори пояснюють, чому Богдан Хмельницький ступив на такий шлях і підписав угоду, що цьому передувало, і які наслідки він отримав, також розвінчується міф про «теплі» стосунки Хмельницького і Московії. 2. Початок державного перевороту в Росії на чолі з Леніним і наступ на Українські землі, слабкодухість і неспроможність Центральної ради чинити опір, і як наслідок – окупація. 3. Подається інформація про події на Волині 1943-1944 років, про проведення конференції поневолених народів Східної Європи і Азії, на якій був присутній Шухевич, про найбільший в історії бій між військами НКВС та УПА, що відбувся біля села Гурби 1944 року.
Як логічне продовження викладу інформації є розділ «Переписування історії в Росії». Автори пояснюють цю проблему і наслідки, які ми від неї отримуємо. Далі йде більш детальне роз’яснення історичних подій та ситуацій, що спіткали нашу Україну, а також глибше знайомство з деякими історичними та видатними особами.
Цю книжку обов’язково потрібно прочитати всім українцям, адже, можливо, саме тут Ви відкриєте для себе інформацію, яка назавжди зможе змінити Ваші погляди на деякі суперечливі до цього часу моменти.


Куць Микола «Крути: поема, поезії, переклади»

Всім, кому близька тема долі України і її минулого, що оспівана в поезіях, рекомендуємо взяти в нашій бібліотеці книжку Миколи Куця «Крути».
До книжки увійшла поема «Аскольдова могила», що складається з трьох частин, які мають назву «Вибір», «Крути» і «Розплата», а також розділ поезій, що об’єднані осінніми мотивами і назвою «Моя осінь». Велику важливість в цій книжці має саме поема «Аскольдова могила». Тут йдеться про трагічні події, які відбулися в кінці січня 1918 року під станцією Крути на Чернігівщині. Автор поетично і психологічно тонко описав про те, як неозброєна молодь ішла в нерівний бій з шеститисячною армією більшовиків під командуванням полковника Муравйова. Це був важкий, виснажливий бій, але українські юнаки та студенти, знаючи, що загинуть, не схилили голову перед росіянами, а помираючи, співали: «Ще не вмерла Україна…» Дуже трагічним в поемі є образ Ніни, з якої так підло познущалися більшовики. Автор говорить, про те, що Ніну він використав як узагальнений образ долі українських дівчат, які стають жертвами історичних і політичних обставин.
Поема має велику цінність, бо автор, писавши її, звертався до історичних фактів та спогадів командира бою під Крутами, сотника УНР Аверкія Гончаренка, а також студента Ігоря Лоського. Сам автор визнає, що якби не ці спогади, то поема не була б такою повною.


Упорядники Осип і Марія Зінкевичі «Крути»

Збірник «Крути» - надзвичайно важлива книжка, яку, без перебільшення, повинен прочитати кожен українець, для того, щоб повністю осмислити всю трагічність подій, що відбулися 29 січня 1918 року під станцією Крути. Коли молоді люди, в переважній більшості студенти, героїчно виступили проти шеститисячної більшовицької армії Муравйова. Вони знали, що їм судилося померти і були готові на це, щоб врятувати свою державу. Вони мали велику місію – сколихнути совість народу і політичних ватажків та донести їм, що боротьба за незалежність України ніколи не припиниться. Хоч бій під Крутами і не приніс величну перемогу, а героїчну смерть, студенти свою місію виконали – народ України назавжди згуртувався навколо ідеї Незалежності.
В книжці зібрані різноманітні матеріали, що присвячені бою під Крутами. Тут як і історичні наукові статті, так і спогади учасників цього бою, яким вдалося вижити. Значною частиною збірника є також поетичні твори, які присвячені загиблим студентам. Книжка є цінною і тому, що в ній наявні малодоступні матеріали від української діаспори, а також додані фотографії.
Книжку, безперечно, потрібно прочитати всім, хто хоче дізнатися більше про жахливу подію в історії нашої країни під назвою «Крути», ознайомитися з розповідями очевидців, а також зрозуміти історичну цінність і важливість тих подій для нас сьогодні.

Немає коментарів:

Дописати коментар