вівторок, 4 січня 2022 р.

4 січня - Всесвітній день азбуки Брайля

Шрифт Брайля був придуманий у 1824 році французом Луі Брайлем, якому було 15 років. У нього була травма ока і запалення привело до сліпоти. Луі Брайль навчався у Паризській школі для сліпих і навчання проводилось рельєфно-лінейним шрифтом Валентина Гаюі. Брайль зрозумів, що система Гаюі не бездоганна. І тоді він винайшов свою абетку, яка є зводом символів, які людина, що втратила здатність бачити, відчуває тактильно – за допомогою дотиків. Літерні і цифрові символи зображено у вигляді шести точок, розташованих у різному порядку. Це допомагає людям, які мають проблеми із зором, читати книги, передавати музичні та математичні символи.
Для позначення перших букв алфавіту використовують верхні й середні крапки шести крапок. Для позначення наступних букв додається нижня крапка ліворуч, потім ліворуч і праворуч, потім праворуч. Цими ж знаками позначаються і букви українського алфавіту з додаванням спеціальних знаків. Різні комбінації 6-ти крапок дають можливість позначати також цифри, розділові знаки, математичні, хімічні й нотні знаки.
Існує багато способів застосування технології шрифту Брайля, окрім простого читання. Наприклад Ford створили інтелектуальне смарт-вікно. З його допомогою люди із порушеннями зору зможуть візуалізувати пейзажі, що пропливають повз них, через дотик.

Немає коментарів:

Дописати коментар