вівторок, 11 січня 2022 р.

Бібліотека рекомендує: Література для підлітків

«13 різдвяних історій» (упорядник Мар’яна Савка)

В період різдвяних свят хочеться відчути атмосферу тепла, радості і чуда. Книжка «13 різдвяних історій» перенесе Вас у цю казку. В книжці 13 історій не поєднаних між собою і написаних різними авторами. Але їх усіх об’єднує загальна суть книжки, різдвяна магія. Збірка вмістила в собі різні погляди на сприйняття Різдва, кожен автор залишив тут свою певну частинку. Всі історії чудові і різнопланові. Тут є містичні, веселі, ностальгійні та сумні розповіді. Ірена Карпа, наприклад, розповідає про чоловіка, який ненавидів Різдво і не хотів його святкувати, Дзвінка Матіяш про послушника Заїку, який на Різдво врятував кошеня і явився Захарію в образі ангела, у Андрія Бондара смішна історія про спроби відновити постачання води на віллі під час святкування Різдва. Ці та інші історії чекають Вас, щоб подарувати атмосферу зимових свят.
Книжку рекомендуємо читати підліткам, бо саме в цьому, вже усвідомленому, віці вони зможуть пройнятися глибинним змістом, осмислити і сприйняти суть історій, зрозуміти їх сенс і надихнутися різдвяною магічністю, але і дорослі, хто любить і святкує Різдво, теж не залишаться байдужими. Збірка легка і невимушена, але вона має глибинне значення і залишає після себе приємний присмак.


Анастасія Нікуліна «Сіль для моря, або Білий Кит»

Роман-буря «Сіль для моря, або Білий Кит» Анастасії Нікуліної орієнтований, в першу чергу, на підлітків, але він буде надзвичайно цікавим і корисним для читання батькам, які виховують дітей підліткового віку, бо тут піднімаються важливі підліткові теми і проблеми, про які батьки можуть навіть не здогадуватися і не звертати на них уваги.
Роман майстерно структурований, події розгортаються поступово, і для читача, як у гостросюжетному детективі, з кожним новим розділом відкривається інформація про справжню сутність персонажів. В книжці йдеться про дівчинку-підлітка, яка після переїзду в інше місто, пішовши в нову школу, зіткнулася з проблемою булінгу з боку однолітків, також вона переживала проблеми через непорозуміння з батьками. Але це не єдина проблема, що висвітлена в романі, як може здаватися на перший погляд. Дуже важливою є проблема самогубств через вплив соціальних мереж, а також авторка нагадала про те, що потрібно бути пильними і пам’ятати, що з іншого боку гаджета може знаходитися не та людина, яку з себе видає.
Книжку дуже легко і цікаво читати. В ній присутні лагідні і ненав’язливі описи моря, які надають роману пейзажно-художнього забарвлення. Прочитавши її, Ви отримаєте естетичне задоволення і розуміння сучасного життя підлітків.


Гридін Сергій «Відчайдушні»

В період різдвяних канікул пропонуємо Вам заглибитися в світ детективних пригод разом з повістю-детективом Сергія Гридіна «Відчайдушні». Книжку рекомендуємо для підлітків, але і дорослі прочитають її з задоволенням. Вже з перших сторінок книжка захоплює простотою викладу і цікавістю сюжету.
Події відбуваються в селі Озерне, куди на літні канікули до бабусі приїздить з містаонук Дмитро. Відразу після приїзду він дізнається, що в селі загадково зникають діти. Хлопця, який надихнувся Шерлоком Холмсом, відразу зацікавили ці події. Він зі своїми друзями Анрієм і Павлом та подругою Катрін вирішили взяти участь в цій кримінальній історії і почали розслідування. Сюжет наповнений небезпечними пригодами і до самого кінця тримає читача в напрузі, тому нудно точно не буде. Поряд з основною темою автор піднімає також тему справжньої дружби і першої закоханості.
Книжку читати дуже легко і доступно, а для тих, хто проводив свої канікули в селі, особливо приємно поринути в атмосферу сільського літа з його неповторною романтикою.



Ніна Елізабет Грьонтведт «Hаppy End, попри все?..»

Якщо Ви маєте бажання провести зимові канікули з дуже легкою і естетичною книжкою, то Вам конче потрібно взяти «HeppyEnd, попри все?..» Н. Е. Грьонтведт. Вона написана, перш за все, для підлітків, але і, дорослі, якщо Ви хочете знову згадати атмосферу свого дитинства, стан першої закоханості, переживання і проблеми цього часу, то Вам теж варто її прочитати.
Повість написана від першої особи, дівчинки Уди. Має вигляд щоденника, де Уда розповідає про події, що з нею відбуваються, про стосунки з батьками, подругами та однокласниками, також дівчина ділиться своїми переживаннями про перше кохання. Тут описано різні події та смішні оказії, що з нею трапляються, а також те, як вона до них ставиться і що переживає в цей момент. Уда ще підліток, тому іноді припускається помилок у своїх вчинках, але вже аналізує їх і робить висновки. За цим дуже цікаво спостерігати.
Крім захопливої оповіді, Ви знайдете неймовірну кількість ілюстрацій, що підсилює сприйняття тексту і допомагає ще більше поринути в атмосферу дівчачого підліткового життя. На кожній сторінці знаходяться малюнки, що відповідають ситуації і підживлюють її дійсність.


С. Є. Гінтон «Аутсайдери»

Роман С. Е. Хінтон «Аутсайдери» був опублікований ще у 1967 році і став світовим бестселлером. Для підростаючого покоління ця книжка - знахідка. Незважаючи на те, що в ній описані події далеких 1960 років, вона актуальна і зараз, бо тут відкриваються проблеми підліткового формування, вплив «вулиці» на їхнє життя, а також протистояння молодіжних організацій, що належать до різних прошарків суспільства.
Книжка зацікавлює подачею інформації. Розповідь ведеться від імені Понібоя Кертіса, хлопця, що рано залишився без батьків. Юнаком опікувалися два старші брати, що разом з ним входили до вуличної організації, яка утворилася в біднішій східній частині міста і протистояла хлопчакам з багатих сімей, що жили в західній його частині. Нам подається оповідь про безглузду ворожнечу, бійки і жахливі наслідки, до яких приводять ці конфлікти. Цікаво те, що автор написала свій роман, коли ще сама була підлітком і знаходилась в подібних умовах. Тому, мабуть, акцентуючи увагу на тому, що головний герой, незважаючи на усі життєві прикрощі, умів помічати красу природи, схід сонця і цінувати життя, вона сподівалася, що настане життя без жорстокості, страждань і несправедливості.
Читаючи книжку, важко не співпереживати героям, які змушені були рано подорослішати, приймати складні рішення, брати на себе надто високу відповідальність і протистояти жорстокості. Роман про те, як важко бути дитиною в умовах немилосердного світу і оточення. Ця книжка, безперечно, захопить своїм сюжетом і, можливо, Ви впізнаєте там себе.

1 коментар: