понеділок, 1 червня 2020 р.

Віртуальна прогулянка Андріївським узвозом

31 травня о 19:00 на День Києва на платформі Публічні бібліотеки Солом’янки відбулася віртуальна екскурсія .Андріївським узвозом. Неможливо собі уявити День Києва без прогулянки цією вулицею. Узвіз називають найдавнішою київською вулицею, про нього розповідають легенди. 
Коли, як і завдяки яким людям і текстам тиха провінційна вулиця стала «туристичною Меккою», про історію Узвозу, його будинки та їхніх мешканців і книжки, пов’язані з Узвозом (добре знані і мало відомі), розповіла Владислава Осьмак, дослідниця Києва. Пані Владислава Осьмак була однією з тих, хто створив Музей однієї вулиці, працювала там майже 20 років науковим співробітником та екскурсоводом. Провела Андріївським узвозом сотні, якщо не тисячі екскурсій, писала про вулицю статті, розповідала – у теле- та радіосюжетах.
Під час онлан-екскурсії (у паралельному вікні) можна було переглядати старі фотографії про Київ різних часів з фотоальбому пані Владислави, який складався з музейних і приватних світлин ХХ ст. І ніби «все цього разу якось інакше: День Києва має зливою закінчуватися, а не починатися...» Ховалися від дощу у віртуальності. 
Екскурсовод Владислава Осьмак розповіла про власні спостереження щодо зміни обличчя вулиці, про людей, історії та тексти дотичні до Андіївського узвозу «побудинково», так би мовити. Вона присвятила цю прогулянку пам’яті вчителів, які вже пішли у засвіти, – легендарному екскурсоводу Анатолію Трохимовичу Халепі, з яким прощалися цього тижня, києвознавцям Віталію Васильовичу Ковалинському та – з особливо щемкою вдячністю – Дмитрові Васильовичу Малакову.


Немає коментарів:

Дописати коментар