середу, 8 грудня 2021 р.

7 грудня - День місцевого самоврядування

7 грудня в Україні відзначається День місцевого самоврядування. Він встановлений згідно з указом Президента від 25 листопада 2000 року, щорічно цього дня «...враховуючи велике значення місцевого самоврядування для розвитку народовладдя, демократизації суспільних відносин та зміцнення української державності...». Цей правовий акт максимально наблизив поняття місцевого самоврядування до вимог Європейської хартії про місцеве самоврядування, визначивши його право і реальну здатність територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення. День місцевого самоврядування яскраво підтверджує активну участь широких мас населення в управлінні державою, високу роль самоврядності як найдемократичнішої, наймасовішої форми управління в суспільстві. День місцевого самоврядування – це свято української громади. Здавна саме громада була в Україні не лише первісною й елементарною формою соціальної організації, а й особливою формою соціальної самоорганізації, яка не знає ієрархії та домінування, і навіть моделлю ідеального суспільства.


11-12 листопада 2021 року відбувся 6-й Форум «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави». Захід проводиться щорічно з 2017 року з метою обговорення стану та перспектив розвитку місцевого самоврядування в Україні. Форум складався з п’яти панельних дискусій та однієї бліцсесії. Під час Форуму учасники обговорювали актуальні питання законодавчого регулювання у сфері місцевого самоврядування та територіальної організації влади, відповідні європейські стандарти та іноземний досвід. Розвиток держави неможливий без розвитку регіонів, від того, наскільки сильною є регіональна влада, як вона забезпечує надання соціальних послуг населенню. Розуміючи важливість цієї проблеми, на сучасному етапі розвитку всіх гілок влади виникає необхідність вдосконалення теорії та практики сучасного державотворення, зумовленого трансформаціями в політичній системі суспільства, проведенням адміністративно-територіальних, регіональних реформ, упровадженням конструктивного соціального партнерства між центром і територіями.
Розбудова правової та демократичної держави неможлива без діяльності засобів масової інформації. Друковані засоби масової інформації та інтернет-джерела є важливим джерелом інформування громадян про розвиток, здобутки й переваги місцевого самоврядування.

Пропонуємо ознайомитися з матеріалами про розвиток місцевого самоврядування в друкованих та інтернет-джерелах.

Місцеве самоврядування : інформаційно-аналітичне видання. – Електрон. текст. дані. - Режим доступу : https://i.factor.ua/ukr/journals/ms/about/, вільний. - Назва з екрану. - Дата перегляду 4.12.2021.
Видання розраховано на керівників та фахівців органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, керівників комунальних підприємств, установ і організацій.

Місцеве самоврядування : медійна/новинна компанія : сторінка у Фейсбук. - Електрон. текст. дані. - Режим доступу : https://www.facebook.com/mistsamovr/, вільний. – Назва з екрану. – Дата перегляду 6.12.2021.

Самоврядування // Урядовий кур'єр : інтернет-видання. - https://ukurier.gov.ua/uk/articles/category/samovryaduvannya/, вільний. - Назва з екрану. - Дата перегляду 4.12.2021.

Самоврядування // Голос України : газета Верховної Ради України. - Електрон. текст. дані. - Режим доступу : http://www.golos.com.ua/autonomy, вільний. - Назва з екрану. - Дата перегляду 4.12.2021.

Бородін, Є.І.Місцеве самоврядування : навчальний посібник у схемах / Є.І. Бородін, В.В. Кравченко, С.А. Квітка. - Дніпро : ГРАНІ, 2018. - 148 с.; Доступно також з Інтернету. - Режим доступу : http://www.dridu.dp.ua/biblioteka/doc/Mistseve_samovryaduvannya.pdf, вільний. - Назва з екрану. - Дата перегляду 4.12.2021.

Костицький, В. Місцеве самоврядування як окрема гілка публічної влади / Василь Костицький // Вісник АПСВТ. – 2018. - №1. – С. 48-50; Доступно також з Інтернету. – Режим доступу : https://www.socosvita.kiev.ua/sites/default/files/Visnyk_1_2018-48-50.pdf, вільний. – Назва з екрану. – Дата перегляду 6.12.2021.

Місцеве самоврядування в Україні: сучасний стан та основні напрями модернізації : наук. доп. / [редкол. : Ю. В. Ковбасюк, К. О. Ващенко, В. В. Толкованов та ін.] ; за заг. ред. д-ра наук з держ. упр., проф. Ю. В. Ковбасюка. – Київ : НАДУ, 2014. – 128 с.; Доступно також з Інтернету. - Режим доступу : http://academy.gov.ua/doc/koment-inter_prezident/2014/koment_iner_prezident_2014_05_16_1.pdf, вільний. - Назва з екрану. - Дата перегляду 4.12.2021.

Самойленко, Л. Зміст і принципи місцевого самоврядування в контексті саморозгортання демократії в українському суспільстві [Електронний ресурс] / Л. Я. Самойленко // Інвестиції: практика та досвід. - 2009. - № 19. - С. 56-59.; Доступно також з Інтернету : Режим доступу : http://www.investplan.com.ua/pdf/19_2009/17.pdf, вільний. - Назва з екрану. - Дата перегляду 4.12.2021.

Фролов, О. Сутність принципів місцевого самоврядування / О. О. Фролов // Право та інновації. - 2015. - № 4 (12). - С. 164-168; Доступно також з Інтернету. - Режим доступу : https://ndipzir.org.ua/wp-content/uploads/2016/04/Frolov12.pdf, вільний. - Назва з екрану. - Дата перегляду 4.12.2021.

Визначення поняття місцевого самоврядування та його ролі у системі влади [Електронний ресурс] // Парламентські процедури : посібник для депутатів місцевих рад та активістів громад. - Електрон. текст. дані. - Режим доступу : http://ipo.org.ua/wp-content/uploads/2015/06/web2.pdf, вільний. - Назва з екрану. - Дата перегляду 4.12.2021.

Заблоцький, В. Ососбливості розвитку та роль місцевого самоврядування в системі публічної влади на теренах України [Електронний ресурс] / В. В. Заблоцький // Державне управління: удосконалення та розвиток : електронний журнал. - Електрон. текст. дані. - Режим доступу : http://www.dy.nayka.com.ua/?op=1&z=836, вільний. - Назва з екрану. - Дата перегляду 4.12.2021.

«Київ має отримати можливості самостійного місцевого самоврядування, як і інші громади України», - Георг Мільбрадт [Електронний ресурс] // Децентралізація дає можливості : сайт. - Електрон. текст. дані. - Режим доступу : https://decentralization.gov.ua/news/14314, вільний. - Назва з екрану. - Дата перегляду 4.12.2021.

Регіональна статистика [Електронний ресурс] // Державна служба статистики України : офіційний сайт. - Електрон. текст. дані. - Режим доступу : http://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/publ2_u.htm, вільний. - Назва з екрану. - Дата перегляду 4.12.2021.

Немає коментарів:

Дописати коментар