четвер, 9 грудня 2021 р.

"Зимова війна" 1939-1940 років: уроки для України". Онлайн-дискусія

Вчора в етері Публічних бібліотек Солом'янки відбулася онлайн-дискусія на тему: "Зимова війна" 1939-1940 років: уроки для України".
Головний контекст розмови: війна СРСР проти Фінляндії, в якій багато спільних рис з агресією РФ проти України та повчального для нас. 
Учасники дискусії:
1) Лисенко О.Є., доктор історичних наук, професор;
2) Фурман І.І., доктор історичних наук, доцент;
3) Пилявець Р.І., кандидат історичних наук, доцент;
4) Рєзнік В.І., кандидат історичних наук, старший науковий співробітник.
Будь-ласка, дивіться цю надцікаву дискусію у запису.


Для довідки зазначимо, що радянсько-фінська війна (або Зимова війна) - це збройний конфлікт між СРСР і Фінляндією 1939-1940 років, який тривав 104 доби. Війна стала наслідком радянсько-німецької таємної змови про розподіл сфер впливу у Східній Європі і розглядається як частина Другої світової війни. Війна завершилася підписанням Московського мирного договору, за яким Фінляндія втратила близько десятої частини території своєї держави і приблизно стільки ж економічних потужностей.
Фіни втратили близько 23 тис. солдатів, які загинули або пропали безвісти, а також орієнтовно 1 тис. цивільних громадян. Оцінки радянських втрат мають суттєві розбіжності, але в будь-якому разі втрати СРСР перевищують 100 тис. загиблих.
Характерно, що фінська сторона згодом впорядкувала могили загиблих радянських бійців. Зокрема, у місті Суомуссалмі встановлено монумент воїнам 44-ї стрілецької дивізії, яка переважно комплектувалася саме з українців, потрапила в оточення і майже вся загинула, намагаючись вирватись з фінського кільця.

Немає коментарів:

Дописати коментар