середу, 20 січня 2021 р.

До Дня Автономної Республіки Крим

20 січня щорічно відзначається День автономної республіки Крим. Саме 20 січня 1991 року жителі Криму своїм волевиявленням під час референдуму заявили про бажання відновити Кримську автономію. Нова адміністративна одиниця увійшла до складу України.

Територія займає площу 26 861 км². Протяжність: із заходу на схід – 360 км (інші дані – 325 км), з півночі на південь – 180 км (інші дані – 200 км).
На законодавчому рівні статус автономії Криму був закріплений 12 лютого 1991 року, коли Верховна Рада Української РСР ухвалила закон про відновлення КАССР в межах існуючої Кримської області Української РСР.
Хоч неодноразово виникали міжнаціональні та соціальні конфлікти, народ півострова все ж таки дійшов до спільної згоди стати частиною України у статусі Автономної Республіки Крим. Кожного року в цей день було прийнято вітати жителів півострова і на найвищому рівні проходили різні заходи, присвячені цьому знаменному дню.

Сьогодні, у зв’язку з тимчасовою незаконною окупацією території Криму Росією, святкування даного свята тимчасово не проводиться. Фактично Російська Федерація анулювала будь-які ознаки автономії Криму, що суттєво загострило міжнаціональні відносини па півострові. 

Територія Криму протягом своєї історії перебувала під контролем різних держав та народів. Кіммерійці, греки, скіфи, готи, гуни, булгари, хозари, держава Київська Русь, візантійські греки, кипчаки, османські турки, татари Золотої Орди і монголи контролювали Крим протягом раннього періоду його історії. 
З середини XIV до кінця XVIII ст. входив до складу Кримського ханства й Османської імперії, а з кінця XVIII до 1917 року - Російської імперії. Після Громадянської війни Крим ввійшов до складу РРФСР, а у 1954 році був переданий УРСР. З 1991 року автономія у складі України.
В складі України Кримська автономна республіка має всі атрибути національної символіки, в тому числі свій герб і прапор.
Боротьба за мирне повернення півострова та повноцінну реінтеграцію населення в конституційне поле України наразі триває. Державні органи влади використовують усі можливі засоби, в тому числі міжнародні судові механізми, для відновлення справедливості.

В ЦРБ імені Ф.Достоєвського на вас чекають цікаві літературні джерела з історичного розвитку та становлення Автономної Республіки Крим. 


Немає коментарів:

Дописати коментар