понеділок, 11 вересня 2023 р.

9 вересня - День українського кіно

12 січня 1996 року Президент України своїм указом офіційно заснував відзначення Дня українського кіно.

Перша українська кінострічка була знята у вересні 1896 року в Харкові. Фотограф Альфред Федецький став першим українським оператором хроніко-документальних фільмів, знявши декілька сюжетів. Згодом в грудні того ж року в Харківському оперному театрі він влаштував перший публічний кіносеанс на території тогочасної Російської імперії.

Загалом у 1896-1897 роках Федецький зняв 5 фільмів. Однак треба розуміти, що це не був кінематограф в його сучасному розумінні, ба більше – це не було навіть схоже на стрічки з Чарлі Чапліном чи інші класичні приклади німого кіно.

Федецький знімав коротенькі сюжети про окремі події з життя тогочасного Харкова. Назви фільмів відображають канву змісту сюжетів, наприклад «Відхід потягу від Харківської станції» чи «Народні гуляння на Кінній площі в Харкові».

Багато хто бачив відомий 50-секундний кінофільм «Прибуття потяга на вокзал Ла-Сьота», знятий і показаний братами Люм’єр. Десь за схожим принципом фільмував події і Альфред Федецький. В ті часи народжувався кінематограф в усьому світі.

Ми пропонуємо умовний перелік «ТОП-10 фільмів, які має подивитись кожен українець». Українець за власним відчуттям, самоідентифікацією, усвідомленим вибором в житті.

Враховуючи, що ми відзначаємо День українського кіно, то і фільми в нашому переліку саме про Україну та українців.
Але, друзі, не обмежуйте себе лише цими 10-ма фільмами.


«Земля»
1930 рік

«Тіні забутих предків»
1965 рік

«Білий птах з чорною ознакою»
1971 рік

«Пропала грамота»
1972 рік

«Вавилон ХХ»
1979 рік

«Голод-33»
1991 рік

«Залізна сотня»
2005 рік

«Поводир»
2013 рік

«Кіборги. Герої не вмирають»
2017 рік

«Чорний ворон»
2019 рік

Немає коментарів:

Дописати коментар