вівторок, 26 вересня 2023 р.

Міжнародний бібліотечний форум-2023 у Львові

Вже багато років поспіль двічі на рік культурна спільнота України збирається, щоб обмінятися досвідом та свіжими думками, зробити підсумки минулого та визначити тренди бібліотечного майбутнього: спочатку це була Щорічна конференція Української бібліотечної асоціації в листопаді у Києві, а з 2010 року додався Міжнародний бібліотечний форум у вересні у Львові.
Щороку ці події мають свій присмак і свою особливість. Бо ж, чим живе суспільство - тим живуть і бібліотеки. Але не просто живуть, а працюють та розвиваються з огляду на суспільні інтереси.
19-22 вересня Львів жив під гаслом "Бібліотека вільних людей" - Центр Митрополита Андрея Шептицького, Бібліотека Українського католицького університету, Львівська обласна бібліотека для дітей, Науково-технічна бібліотека Національного університету "Львівська політехніка" приймали ХІІІ Львівський бібліотечний форум.

Працівники публічних бібліотек нашого району долучилися до роботи форуму: завідувачі бібліотек та відповідальні працівники брали онлайн участь у роботі різних тематичних секцій та панелей; завідувачка бібліотеки "Солом'янська" Оксана Овчарова взяла участь у підготовці та проведенні дискусії "Як розмовляти з дітьми про війну" з письменницню, арт терапевтом Катерини Єгорушкіної під час панелі "Бібліотеки у психологічній підтримці"; а директор ЦБС Солом'янського району Іванна Щербина, будучи у складі програмного комітету форуму, була співорганізатором панелі "Бібліотеки у психологічній підтримці" та модерувала панелі "Бібліотеки (для) майбутнього", де відбулися мотиваційна лекція "Мистецтво запалювати зорі" за участі голови Наглядової ради "Українського ветеранського фонду", військового капелана, письменника Андрія Зелінського та відкрита професійна розмова "Відновлювати не треба змінювати".
То про що ж, власне йшлося на форумі, порядок денний якого формували ті, хто тримає руку на пульсі викликів сьогодення?

В перший день українські та міжнародні гості та учасники форуму говорили про культурний тил, його стійкість, незламність, опір окупантам та про бібліотеки як вагому складову національної безпеки.
 
Другий день був присвячений бібліотекам України як хабам цифрової освіти та осередкам волонтерського руху, які не чекаючи вказівок, працюють на випередження, забезпечуючи запити та потреби людей у інформаційно-осаітніх та соціокультурних послугах.

У третій день говорили про психологічну підтримку. Важко переоцінити значення бібліотерапії у житті людей. Мільйони українців знаходять підтримку та розраду в таких простих речах як книга, творчі та культурні заходи, просте людське спілкування які сьогодні пропонуються бібліотеками.

І останній день форуму був присвячений майбутньому. Мотиваційні лекції та професійні дискусії були спрямовані на пошук відповідей, як в умовах війни знаходити можливості, сили, натхнення щоб працювати на перемогу, відповідати на виклики майбутнього, розвивати бібліотечну галузь України та бути гідними учасниками світової бібліотечної спільноти.





Немає коментарів:

Дописати коментар