четвер, 8 червня 2023 р.

«Здорові океани – здорова планета». 8 червня - Всесвітній день океанів


8 червня щороку відзначається Всесвітній день океанів. Тему Дня у 2023 році ООН визначило як «Планета Океан: Часи змінюються».
Головний сенс цього дня - розвиток всесвітнього руху на захист океану, об'єднання людей у рамках проекту зі сталого управління Світовим океаном, а отже - боротьба за існування та збереження біорізноманіття мешканців морських глибин.
Океан вкриває понад 70% території планети та виробляє близько 50% кисню.
В економічному плані океан також відіграє суттєву роль. За різними оцінками, станом на 2030 рік близько 40 млн. чоловік будуть працевлаштовані в галузях, пов'язаних із океаном.
Водночас 90% популяції великої риби виснажено, 50% коралових рифів взагалі знищено. Маємо констатувати, що людство забирає з океану більше, ніж природа встигає оновити. І цей дисбаланс щорічно погіршується.

А все починається із забруднення рік, озер, морів.
Засмічення водойм стічними водами різного походження призводить до виснаження – тобто зменшення обсягу води у водному об'єкті, до погіршення її якості.
Отже, проблему океанів треба починати вирішувати з проблем водойм менших площ. І починати треба перш за все кожному з себе, бо викинуте сміття за принципом «ріка все унесе» – це особистий злочин проти природи, проти майбутнього своїх дітей.

P.S. буквально при підготовці цього матеріалу нас застала жахлива новина – підрив російськими окупантами Каховської ГЕС. Завчасно спланований підрив. Це трагедія, масштаб і усі наслідки якої будуть зрозумілі лише з часом.

Немає коментарів:

Дописати коментар