вівторок, 13 червня 2023 р.

Літературно-музична зустріч "Українські мандрівні сліпі старці-кобзарі"

У неділю 11 червня у Центральній бібліотеці Солом’янки відбулася чергова літературно-пісенна зустріч присвячена українським мандрівним сліпим старцям-кобзарям. 
Учасникам зустрічі було запропоновано літературно-музичний матеріал, складений за поетичними творами Тараса Шевченка (поеми «Перебендя», «Іван Підкова», «Полякам», «Гамалія», «Ісаія гл.35»). І це не випадково, адже у книзі харківського професора Ігоря Рассохи «Справжність Велесової книги: науковий доказ», автор наводить дані про зустріч Шевченка у Переяславі (1845 – 1859 р.) зі сліпим кобзарем Хведором Вовком. Відкриттям для Шевченка стало те, що був той чоловік не просто кобзарем, а прапанотцем-цехмайстером, тобто головною особою в усій широко розгалуженій і структурованій корпорації: братстві сліпих старців-кобзарів України. Саме Хведір Вовк і познайомив Тараса Шевченка з Устинськими (вустинськими, устиянськими) книгами, які він, як і інші кобзарі вищого ступеня посвяти, члени Судної Ради (12 осіб), знали напам’ять.

Ці книги були священними книгами українців: Кахтирями, які кобзарі завчали напам’ять, щоб так зберегти від винищення москалями після руйнування 1775 року Запорізької Січі. Всього таких сакральних Кахтирів (kahtir із тюркської – священник) було понад 50 і ще 100 добавних, які дописували. Отож, тепер ми бачимо, звідки у Тараса Григоровича твори «Брешеш, людоморе! За святую правду-волю розбійник не стане!» («Гайдамаки»), звідки його «Три літа», «Кавказ», «Холодний яр». А його дивовижна поема «Єретик» – прямий доказ того, що Хведір Вовк переповідав Т.Шевченку Велесову книгу, вдруге переписану нашими таборитами під час Гуситських воєн. Її зберігали сліпі старці-кобзарі, а передав на сховок до Старого Бурлука нащадкам козацьких полковників Донцям-Захаржевським Григорій Сковорода.

Також учасники зустрічі виконали пісні, присвячені родині, матері, дітям, синам та донькам України. І перед завершенням зібрання було проанонсовано наступну недільну зустріч 18 червня, присвячену Всенародному Дню Батька, де літературно-пісенні твори будуть адресовані синам-захисникам України. Запрошуємо усіх охочих хто хоче і любить співати!



Немає коментарів:

Дописати коментар