середа, 14 червня 2023 р.

"Героєм стати легко". 14 червня - Міжнародний день донора крові

14 червня світ відзначає Міжнародний день донора крові. Саме цього дня у 1868 році народився австрійський лікар та дослідник Карл Ландштайнер, який у 1930 році отримав Нобелівську премію за відкриття груп крові людини.

Донорство має багатолітню історію, але і досі потребує поширення інформації про важливість та користь від цієї процедури.
Зокрема, донації не лише допомагають рятувати життя отримувачів крові, але й приносять користь самим донорам. У людей, що регулярно здають кров, знижується ризик утворення та розвитку тромбозу, серцево-судинних захворювань, а також з тіла виходить зайве залізо, бо його надлишок може призвести до порушення роботи всього організму. Загалом, завдяки активації системи кровотворення відбувається стимуляція імунітету. За даними ВООЗ, люди, які регулярно здають кров, живуть у середньому на 5 років довше.

Останніми роками набуває популярності рух під умовною назвою «Клуб 25», тобто зростають обсяги донації крові саме молоддю, а це дуже актуально, оскільки молодь належить до групи з низьким рівнем ризику передачі інфекцій з кров’ю. Водночас, вся донорська кров обстежується на ВІЛ/СНІД, гепатит B і С та інші захворювання і показники.

За даними з відкритих джерел інформації, в Україні щороку добровільно здають кров приблизно 200 тис. людей. Зважаючи на російсько-українську війну, питання донорства залишається вкрай важливим. Кров потрібна не тільки в стаціонарних лікарнях, але і в польових шпиталях.

При бажанні стати донором можна звертатися до центрів крові, де фахівці нададуть відповідну інформацію щодо подальших дій майбутнього донора.

Немає коментарів:

Дописати коментар