понеділок, 23 січня 2023 р.

Соборність України – основа державності

День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22-го січня 1919 року на Софійській площі в Києві.
Вперше у XX столітті 22-го січня 1918 року на закритому засіданні Малої Ради, яке проходило у будинку Педагогічного музею в Києві, IV Універсалом Української Центральної Ради була проголошена українська незалежність. А вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в одну державу.
Акт Злуки декларував об’єднання Галичини, Буковини, Угорської Русі та Наддніпрянської України в єдину державу Українську Народну Республіку. Вперше ідея соборності розділених українських земель була задекларована ще у 1848 році. І ось тоді затверджений і урочисто оприлюднений універсал Злуки проголошував встановлення української влади на українських етнічних землях, які в різні часи були поділені між Російською та Австро-Угорською імперіями.

Запрошуємо усіх охочих до Центральної бібліотеки Солом’янського району, що на Освіти, 14а для огляду та ознайомлення із літературою, у якій відображені історичні події Соборності України періоду Української революції 1917 – 1921 років.


Немає коментарів:

Дописати коментар