понеділок, 30 січня 2023 р.

Час говорити про книжки: "Літературні читання на Солом'янці"

В четвер, 26 січня, головна книголюбка Публічні бібліотеки Солом'янки (а може і усього району) Ivanka Shcherbyna дала старт Читацькому Клубу "Літературні читання на Солом'янці"

Говорили, про нові цікаві, якими поповнився фонд бібліотеки в січні, про щойно прочитані, і ті, які варто прочитати кожному!
Нових цікавих у нас багато, приходьте і ми гарантуємо, що виберете собі до смаку.
А ось про три найцікавіші прочитані трішки розповімо:

«Донбас: апартаменти для молодят у готелі «Війна» словацького незалежного репортера Томаша Форро, виданого у Дух і Літера
З іноземних журналістів Форро єдиний не пропагандист, якому вдалося потрапити і то той фронту.
Репортер провів довгі місяці в шанцях по обидва боки фронтової лінії Донбасу, в його знищених селах і містечках, в містах Донецьку й Луганську.
Він розмовляв з українськими військовими, контрабандистами, проросійськими бойовиками, цивільними жертвами бомбардувань.
Його метою було, щоб світ довідався правду про війну на сході України.
На сторінках книжки журналіст фахово, неупереджено, неемоційно розкриває нам те, чого ми не побачимо ні в яких телевізорах чи інтернетах. Він показує драматичні життєві історії окремих людей, які тісно сплетені з історією пострадянських регіонів.
Це дослідження, від якого не можливо відірватися, яке читається на одному подиху, - воно допомагає читачам зрозуміти світ в якому зараз живемо, і що ж насправді сталося в Україні, яка в 2013 році впритул підійшла до воріт багатої Європи й водночас на волоску висіла над прірвою «руського мира»

«Стілець Еліяху», автор Ігор Штікс, видано у Видавництво 21
Переплетення двох сюжетних ліній, які дуже співзвучні подіям, які зараз відбуваються на нашій землі:
Друга світова. Людина зникає безвісти, ніхто не вірить, що він живий, однак...
Війна на Балканах. Успішний австрійський письменник знаходить старі листи своєї матері, які привідкривають завісу його походження. Щоб дізнатись правду, йому потрібно відправитись у місто Сараєво, в якому саме розгоряється війна.
Як ці дві лінії пов'язані, і що з того всього вийшло - 300 сторінок інтелектуальної прози.

«Дикий Захід Східної Європи» @Павло Казарін https://www.facebook.com/kazarin.pavel виданого наприкінці 2021-го року у Vivat
Розумна, змістовна книжка, написана легкою зрозумілою мовою (чудовий переклад з російської Михайло Бриних), де у формі коротких есеї, дуже лаконічно та вичерпно написано про нас з вами, про причини і витоки того, що у нашій країні зараз відбувається. І про майбутнє. Бо нічого нізвідки не береться...
Це книга про дух часу.
Автор писав її впродовж 7-ми років.
Але кожна сторінка, кожне речення - це розуміння того, що і чому відбувається сьогодні; про війну і про перемогу як збереження державності і суверенітету. Що для цього нам потрібно робити та знати.
Ця книга варта, щоб її прочитав кожен.
Серед інших потужних видань, саме вона у 2022 році здобула престижну нагороду "Книга Року BBC".

Завершити наш книжковий огляд хочемо словами Павла Казаріна "Дикий Захід Східної Європи" якого ми дуже-дуже рекомендуємо:
"...коли я говорю, що Україна і українці визначають майбутнє, я говорю не лише про політичну мапу, але й, перш за все, про етичну.
Ми зараз головна країна на планеті, нічого важливішого ніде не відбувається. Саме від закінчення нашої війни залежатиме те, що в ХХІ столітті світ вважатиме добром, злом, межами допустимого і так далі."

Тож, друзі, читайте цікаві, розумні книжки, бо це шлях до розвитку й свободи!

А якщо хочете поділитись прочитаним - за два тижні, 9 лютого о 16:00 будемо раді вас бачити й слухати на "Літературних читаннях на Солом'янці"

Немає коментарів:

Дописати коментар