пʼятницю, 27 січня 2023 р.

До Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту

27 січня у всьому світі вшановують пам’ять жертв Голокосту. 

Дата вибрана не випадково. Саме в цей день у 1945 році війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма, де проводилися досліди над людьми і страти євреїв, поляків, циган та інших жертв.

Слово Голокост просякнуте кров’ю, страхом, жахом та невимовним болем, який ми відчуваємо й через декілька поколінь. 

У межах Радянської України на початку війни Німеччини з СРСР єврейське населення налічувало близько 2 500 000 осіб. Українці не сподівалися, що нападники чинитимуть такий відкритий та немилосердний терор серед цивільних людей.

У Берліні на конференції керівників нацистської Німеччини було оголошено розпорядження Г. Ґеринґа про “остаточне вирішення єврейського питання”, що має на меті знищити 11 мільйонів євреїв. Цей механізм запустили негайно і він почав працювати на повну потужність у всіх країнах Європи. На окупованих територіях, в тому числі й Україні, побудували велику кількість концентраційних таборів, де систематично знищували євреїв вже з перших днів війни.

Зондеркоманда  4а в Україні розпочала свою страшну “діяльність” з Галичини, а потім через усе Правобережжя дійшла до Києва. Зловісним символом масових злочинів проти людей стало урочище Бабин Яр. Упродовж усього періоду перебування німецьких військ у Києві в Бабиному Яру щовівторка і щоп’ятниці відбувалися розстріли. Загалом, у Бабиному Яру нацисти знищили 150 тисяч людей, 100 тисяч - київські євреї, 50 тисяч - учасники радянського підпілля, українські націоналісти, військовополонені, втікачі з концтаборів і примусових робіт та кримінальні злочинці.

Вже після літа 1942 року єврейське населення України було майже повністю знищене. Врятувалися лише ті, кого, ризикуючи власним життям, врятували місцеві українці. Серед церковних діячів, хто неодноразово звертався до верхівки нацистської влади стосовно підтримки єврейського населення та виступав з протестами проти нацистської жорстокості, був лише митрополит УГКЦ Андрей Шептицький. Такого не робив навіть Папа Пій ХІІ. Завдяки митрополиту Шептицькому було врятовано близько 150 єврейських дітей.

До наших днів не зберігся повний список жертв Голокосту. Офіційно визнано, що вбили близько 6 мільйонів євреїв. 

Цей день повинен нагадати всім тиранам, хто повторює злочини нацистів, що за свої криваві злочини доведеться відповідати.

Немає коментарів:

Дописати коментар