пʼятницю, 27 січня 2023 р.

28 січня – День затвердження Державного Прапора України!


Державний Прапор України, як символ свободи і незламності було затверджено Постановою Верховної Ради України № 2067-ХХ1 від 28 січня 1992 року. «Затвердити Державним Прапором України національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору, зі співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3».

Історично Прапор як символ, виник за античних часів. Спершу використовувався в країнах Європи і поширився на українські землі в добу Середньовіччя. 

Щодо кольорів сучасного Державного Прапора України вони вже мали місце і в Київській Русі. 

У козацько-гетьманську добу прапор був у кожного куреня, у кожної сотні, у кожному полку. Навіть виникла така посада як хорунжий – особа, яка відповідала за прапор. Прапори тоді були різної форми: трикутні, трапецієвидні, чотирикутні, де переважаючим був червоний колір, але були також і жовто-блакитні козацькі прапори. Їх зафіксував художник І. Ріпин у знаменитій картині «Запорожці пишуть листа турецькому султанові». 

Особливо широкого поширення жовто-блакитні прапори набули під час революції 1917 року, а 22-го березня 1918 року Центральна Рада ухвалила Закон про Державний прапор республіки, затвердивши жовто-блакитний прапор як державний символ УНР. Проголошена у Львові Західно-Українська республіка також 13-го листопада 1918 року затвердила своїм державним символом синьо-жовтий прапор. 

Дата 24-го липня 1990 року є визначною для України, адже тоді Президія Київської міської ради народних депутатів вирішила вивісити синьо-жовтий прапор поруч із державним, червоно-синім, перед будинком міської ради на Хрещатику, а 4-го вересня 1991 року над будинком Верховної Ради також разом із червоно-синім був піднятий і синьо-жовтий прапор України. 

Президент України 23-го серпня 2004 року підписав Указ №987 / 2004 «Про День Державного Прапора України». Цим Указом на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України встановлено в Україні нове державне свято – День Державного Прапора України, який щорічно відзначається 23-го серпня.

Отже, у часи незалежності України національний прапор став Державним Прапором України. 

Усіх охочих запрошуємо відвідати Центральну бібліотеку Солом’янки, що на Освіти, 14а, щоб більше дізнатись про історію та затвердження Державного Прапора України ознайомившись із наступними літературними джерелами:

  • Мосіюк, О. М. (Олександр Миколайович)День прапора / Олександр Мосіюк.Київ : [К.І.С.], 2018. http://surl.li/elaez
  • Хорошевский, А. Ю. (Андрей Юрьевич)100 знаменитых символов Украины / Андрей Хорошевский.Харьков : Фолио, 2007. http://surl.li/elagb
  • Україна : [енциклопедія] : для середнього шкыльного віку / авт.-упоряд. В.М. Скляренко та ін. Харків : Фоліо, 2006. http://surl.li/elake
  • Відродження української національної символіки : збірка статей / упоряд. Андрій Бережина, Андрій Гречило, Алла Малієнко.Київ : Видавничий дім журналу "Пам’ятки України", 2021. http://surl.li/elala

Немає коментарів:

Дописати коментар