четвер, 4 листопада 2021 р.

Нестор Махно

Нестор Іванович Махно — український політичний і військовий діяч, командувач Революційної повстанської армії України, керівник селянського повстанського руху 1918–1921 років, талановитий тактик ведення локальних бойових дій. 
Образ Махна кардинально змінювався в різні роки, в тому числі і в культурному середовищі. Про "махновців" згадується в романі Л. Толстого "Війна і мир", у "Повісті про життя" К. Паустовського, у творчості С. Єсеніна тощо. Сучасний український письменник та дослідник махновського руху Аркадій Поважний написав роман "Кам'яний воїн". 
Нестор Махно ще з молодих років займався самоосвітою, завдяки дружині - викладачці Галині Кузьменко - менше ніж за рік вивчив українську мову та вільно нею розмовляв. Вважав (цитата): "...що свобода і незалежність України сумісні лише зі свободою і незалежністю трудового народу, що населяє її, без якого Україна ніщо..." 
У передмові до своїх спогадів «Русская революция на Украине» Нестор Махно пише наступне: «Про одне лиш можу пошкодувати я, випускаючи цей нарис у світ: це те, що він виходить не в Україні і не українською мовою. Культурно український народ крок за кроком йде до повного визначення своєї індивідуальної своєрідності і це важливо..." 
Усім, хто цікавиться постаттю суперечливої, але вельми непересічної особистості Нестора Махна пропонуємо, серед іншого, два видання – С. Лубєнський «Степовий пират» та В.А. Савченко «Нестор Махно». Чекаємо на вас у Центральній бібліотеці Солом'янки на Освіти, 14а!


Немає коментарів:

Дописати коментар