понеділок, 1 листопада 2021 р.

"Сила мого родоводу". Творча зустріч

Днями у Центральній бібліотеці Солом'янки на Освіти, 14а у рамках творчого проєкту «Співаймо разом» відбулася творча зустріч «Сила мого родоводу», що являла собою дружнє неформальне музично-літературно-довірливе спілкування гостей вечора та глядачів – мовою пісень, віршів та спогадів.
За традицією розпочав вечір автор-виконавець, композитор, керівник проєкту "Співаймо разом" Ігор Якубовський, захопливо розповівши про давній український процес сватання, як раніше, дбаючи про майбутнє, збиралися цілими родами і радилися, чи буде толк з об’єднання доль певних хлопця і дівчини – чи встоять, чи витримають вони життєві випробування як родина. А також пан Ігор заспівав відомі на весь світ українські пісні про родину, про мамину любов, про людську долю - «Родина, родина», «Пісня про Рушник», «Висиха душі книниця», а «Чорнобривці» заспівали разом із юними виконавицями: Тая Загоруйко (вокал) і Дарина Охай (гітара), які прийняли творчий виклик і завітали до бібліотеки.
Далі взяла слово Тетяна Яровицина й розповіла про власну дорогу до пізнання родинних коренів, про відчуття пам’яті роду, яка активізується у часи випробувань; про те, як і коли вона перетворилася на дослідницю власного роду і долучає до цього дочку; про процес та мотиви створення одного великого родинного альбому – двотомника замість шести старих успадкованих, які належали родині батьків, дідусів і бабусь, та прадідусів і бабусь; про історичні обставини, традиції, комунікацію, особливості побутування і наших пращурів; про те, як важливо кожній людині дошукатися до найголовнішого, зберегти його, утвердити, довершити і передати нащадкам.
У діалозі з нашими юними гостями, дивлячись у їхні допитливі очі, Тетяна проговорила ключові моменти родинної пам’яті на прикладі родинних фото. На прикладі власного досвіду – від дитинства до зрілості, його прозрінь і хиб – проілюструвала присутній молоді ставлення до «родинного питання» та закликала більше цікавитися та розпитувати батьків та бабусь-дідусів, що вони пам’ятають про життя – власне і своїх попередників. Таким чином звичне родинне спілкування може обернутися на захопливу мандрівку часом та залишити по собі конкретні спогади і – обов’язково – нотатки!
А родзинкою фіналу зустрічі стали Тая і Дарина, що долучилися до розмови про родинні цінності, висловили своє бачення найважливішого у родинному спілкуванні, а також розчулили нас читанням віршів (Тая прочитала свою присвяту бабусі Наді, яка пішла за обрії «Я буду співати для тебе») та чуттєвим виконанням пісень: «Посіяла мати» – у виконанні Таї а капела, та сучасних, українською та італійською мовами – під гітарний супровід Даринки. А на завершення Даша подарувала нам прекрасну гітарну композицію!
Після заходу ще довго не могли розійтися – спілкувалися, співали разом, розглядали альбоми. Дякуємо за чудові фото Ігорю Рубцову! Що може бути кращим за плідне осмислене спілкування поколінь, увічнене на світлинах?! Ділимося!





Немає коментарів:

Дописати коментар