четвер, 25 листопада 2021 р.

Назарій Яремчук

Популярний український співак Назарій Яремчук народився 30 листопада 1951 року в місті Вижниця (тоді - Рівня) Чернівецької області.
Перше визнання і популярність Яремчуку принесли пісні "Червона рута" і "Водограй" Володимира Івасюка. За виконання цих пісень ВІА "Смерічка" та його солісти Яремчук і Зінкевич були удостоєні звання лауреатів конкурсів "Алло, ми шукаємо таланти" та "Пісня року-71/72".
Перший вініловий диск-гігант Назарія "Незрівняний світ краси" (1980 р.), названий за однойменною піснею Левка Дутківського - вважається однією з найкращих платівок в історії української дискографії тих часів.
Під час військових дій при виконанні так званого "інтернаціонального обов'язку" в Афганістані, Назарій їздив туди з концертами. Коли на Чорнобильській атомній електростанції сталася трагедія, Яремчук не залишився осторонь і одним із перших подався до зони відчуження, де неодноразово співав перед ліквідаторами тієї страшної аварії.
Згодом, у Канаді відбулася його довгоочікувана зустріч зі старшим зведеним братом. Цю сімейну таємницю на батьківщині приховували, щоб уникнути проблем із органами влади та КДБ. Отже, від першого шлюбу у батька Назарія був син Дмитро. У 1940-х роках він приєднався до однієї з буковинських груп Організації українських націоналістів. Ідеї ​​радянської влади Дмитро не прийняв і під чужим прізвищем перебрався до Канади.
Співак пішов з життя у червні 1995 року. Несправедливо мало прожив Назарій Яремчук, але встиг стати улюбленцем і легендою української та усієї радянської естради.
Дізнатися більше про Назарія Яремчука та його культурний внесок ви можете з книги Володимира Сергійчука «Що дала Україна світові». Запрошуємо до читальної зали Центральної бібліотеки Солом'янки на Освіти, 14а.

Немає коментарів:

Дописати коментар