вівторок, 8 липня 2014 р.

"Читання в світі": чи потрібно непокоїтись?

"Читання в світі": чи потрібно непокоїтись? Це питання актуальне для переважної більшості країн світу. Спад інтересу до читання - тенденція останніх 20-ти років. Причини різні, але спільним є відсутність нагальної потреби і жадоби читання та переформатування цінностей для пересічних людей.
Середньостатистичний американець присвячує читанню 19 хвилин на день. Молодь читає дуже мало. 
Такі невтішні дані отримало Бюро статистики праці. Про це пише Time. Чолоріки та жінки від 25 до 34 років витрачають на читання 8 хвилин на день, та й то здебільшого на свята та у вихідні. 20-24-річні американці чиатють по 10 хвилин на день.
Нині в Америці читають значно менше, ніж це було 20 років тому. За даними Common Sense Media, 45% 17-річних респондентів зізналися, що читають задля задоволення лише кілька разів на тиждень. У 1984 році таких було 19%.
На замовлення "Київстар" та за підтримки "Форуму видавців" влітку 2013 року спеціалістами GfK Ukraine проводилось дослідження "Читання книжок в Україні", в ньому взяли участь понад 1000 респондентів по всій країні.
Зріз показав, що 51% дорослих прочитали щонайменше одну книгу протягом останніх трьох місяців, а 30% - придбали. Серед книжок, які купують українці, стало більше художньої і дитячої літератури і менше наукової, навчальної та довідкової літератури.
Вже 30% дорослих читачів мають досвід читання книжок на комп'ютері, але друкована книга залишається вибором №1. У якості головної причини, що заважає читанню, українці вказують відсутність часу для цього - відповідь 38% респондентів. Майже половина респондентів зазначають, що читають рідше, ніж хотіли б. Серед найпопулярніших жанрів літератури - сучасні детективи та любовні романи, твори, написані раніше 50-х років ХХ століття, сучасні пригодницько-історичні романи та прикладна література. Україномовні книжки обирають лише 25% респондентів. Також дослідження показало, що на зацікавленість людини у читанні впливає отриманий досвід у дитинстві: приклад читаючих батьків, їх привчання до книжок і навіть читання дітям вголос. 
"Серед сучасних українських письменників, яких опитувані респонденти знають хоча б за ім'ям. на першому місці Ліна Костенко (знають 42%), далі - Ірена Карпа (15%), Василь Шкляр 12%) та Марія Матіос (10%). Дослідження показало, що наразі намає жодного сучасного українського письменника, якого знає хоча б половина українців.
Сьогодні в Україні книги читають 30-33% населення, що в 2 - 2,5 рази менше, ніж в Європі.
Тільки 40% поляків прочитали за рік хоча б одну книижку, з них - 11% людей, що прочитали більше ніж сім книжок. Це останні дослідження Національної бібліотеки. 
У Швеції показник має 80%. У шведських школах діти мусять читати 20 звилин щоденно, але не те, що їх примушують, а що вони самі виберуть.

Немає коментарів:

Дописати коментар