вівторок, 15 липня 2014 р.

П'ять порад як читати більше

Порада перша. Читати з однією метою: в задоволення. Інколи доводиться читати тому що вимагає робота - таке читання не рахується. Хіба тільки ця книга для вас дуже захоплююча. Але таке, на жаль, буває рідко. Те саме стосується "трендових" книг, які прочитали всі ваші знайомі. Вам книга не подобається, але ви продовжуєте її читати. А це загрожує психологічним нетравленням.
Пам'ятайте: те, що ви собою являєте, визначається тим, що ви читаєте.

Порада друга. Виберіть книги, які ви хочети прочитати. Як правило, у кожного скупчуються книги, які "потрібно" прочитати. Це можуть бути подаровані книги, або книги, які порадили прочитати ваші знайомі. Вам потрібно вибрати ті книги, які хочете прочитати саме ви. А якщо ви хочете почитати класику, то знайдіть причину для цього. Більш вагому, ніж "мені соромно, що я досі це не прочитав".
Читаючи авторів, які добре пишуть, звикаєш добре говорити.

Порада третя. Знаходьте час спеціально для читання. Зараз мало хто може знайти достатньо часу для читання книг. Щодня ми читаємо велику кількість статей і літератури, яка стосується нашої діяльності, але через перевантаженість роботою, постійної багатозадачності, зависання в Інтернеті у нас не залишається вільного часу для особистого читання. Відмовтеся від серії чергового серіалу, якому не видно кінця. Зараз є безліч електронних читалок та можливість почитати в транспорті (особливо в час пік).
Люди, які читають книги, завжди будуть керувати тими, хто дивиться телевізор.

Порада четверта. Дайте собі час на адаптацію. Не кожна книга може захопити вас з самого початку. Ви можете нічого не знати про предмет вивчення або персонажів, і книга може "не піти". Дайте собі час на те, щоб зрозуміти книгу, вникнути в неї, наприклад, сторінок 50-70. Не починайте нову книгу, якщо у вас тільки п'ять хвилин вільного часу. Зрозуміло, що якщо ви вже прочитали 100 сторінок, а книга ве ще читається через силу, можливо, ватро припинити читання. Тому що справжнє читання - це читання в задоволення. 
Читання для розуму - те ж, що фізичні вправи для тіла.  

Порада п'ята. Тримайте книгу поблизу. Якщо у вашій роботі є тимчасові прогалини, то чому б не заповнити їх читанням? Якщо вам доводиться чекати когось, проводьте цей нудний час з користю. Збираючись на зустріч, візьміть книгу з собою. Кожен з нас опинявся в такій ситуації, коли необхідно когось чекати. І ми просто ходимо з кутка в куток або розглядаємо стіни. Візьмітьк нигу і вам буде чим себе зайняти. Те ж правило працює і вдома - покладіть книгу там, де ви відпочиваєте. Наприклад, на кавовому столику. Там, де ви можете сісти і знічев'я взяти в руки книгу.  

1 коментар:

  1. Ті, кому подобається українська література!
    Раджу вам виписати літературно-художній журнал «Дніпро».
    Зорієнтований на сучасних читачів та має в собі багато цікавих рубрик, таких
    як: проза, сучасна поезія, драма та ін.
    Також в журналі публікується багато сучасних українських авторів.
    Розвивайтесь літературно, друзі!!! www.dnipro-ukr.com.ua

    ВідповістиВидалити