понеділок, 21 липня 2014 р.

Дати очам відпочинок - окуляри не знадобляться

Написи на вивісках і дорожніх знаках, літери в книзі і на екрані комп'ютера розпливаються перед очима. Невже пора купувати окуляри? Не поспішайте з цим!
Шведше за все, ваші очі просто втомилися. Якщо ви навчитеся знімати зорове стомлення  у міру його накопичення - окуляри носити не доведеться. Але для цього ви повинні як мінімум уявляти собі, що відбувається з вашими очима, коли їм доводиться занадто багато працювати.
Око влаштовано за пинципом фотоапарата. Всередині нього знаходиться лінза - кришталик. Всепереч своїй назві, складається він не з кришталю, а з прозорих еластичних волокон, тому легко змінює форму залежно від віддаленості об'єкта, який розглядає людина, стаючи більш плоским, опуклим. Цей процес називається акомодацією. Вона дає можливість нам мигцем глянувши на екран комп'ютера чи телевізора, записати потрібну інформацію в блокнот, не відчуваючи проблем з перефокусуванням зору: вдалину видно добре, і поблизу не гірше!
Акомодація забезпечує перефокусування зору, дозволяючи однаково чітко бачити літери і предмети, розташовані на різній відстані.  І регулює товщину кришталика, наводячи фокус на сітківку, що розташована широким кільцем позаду райдужної оболонки. Вона з'єднана з кришталиком за допомогою спеціальної зв'язки. Коли м'яз розслаблений, він залишається плоским. Так буває при погляді вдалину. А щоб навести внутрішню лінзу ока на якийсь абзац в книзі, доводиться напружуватися, збільшуючи товщину кришталика.
Ви, напевне, чули, що якщо довго писати під диктовку або набирати текст на комп'ютері, може виникнути спазм в м'язах руки - вони залишаються затиснутими, наче зведеними судомою, тому важко поворухнути пальцями. Те ж саме відбувається з очима - коли вони перенапружені перефокусування кришталика порушується і зір "сідає". Ось це і є спазм акомодації!
Щоб очі менше втомлювалися, потрібно чітко регламентувати зорову роботу. Після кожних 10-15 хвилин листа або читання необхідно перерватися хоча б на 5 хвилин, переводячи погляд удалину - за вікно, щоб дати відпочити хрусталику і м'язу, який ним керує.
Дуже важливо сидіти прямо, а не втикатися носом в книжку, мобільний телефон або планшетник: чим меншою є відстань між текстом і очима, тим більше роботи в очей.
Слідкуйте, щоб стіл, за яким ви працюєте, добре освітлювався: коли світла недостатньо, очам доводиться напружуватися сильніше. Щоб зняти зорове стомлення в обідню перерву, закрийте очі і на кілька хвилин підставте прямим сонячним променям. Завдяки цьому прийому втома, викликана візуальною роботою, проходить набагато швидше.
Періодично робіть гімнастику для очей: обертайте ними, прикривши повіки, часто кліпайте, заплющуйте кілька разів поспіль. Чудово допомагає і така вправа: встати перед вікном так, щоб одну половину обличчя освітлювало сонце, а інша перебувала в тіні, закрита щільною шторою. Далі потрібно зімкнути повіки, зробити глибокий вдих і повільно повертати голову вліво і вправо, щоб очі поперемінно знаходилися в освітленій і затемненій зонах. Як тільки зникне дискомфорт при переході від тіні до світла, вправу можна припинити.

Немає коментарів:

Дописати коментар