вівторок, 8 липня 2014 р.

Літо. Книга. Пригоди.

Надворі літо, у школярів тривають канікули. Та який відпочинок без книги!
"Україна молода" вибрали сім сучасних книжок для дітей та підлітків, із якими канікули стануть ще яскравішими. А головне - ці книжки здатні відірвати будь-якого читача від світу віртуального, перманивши в не менш цікавий світ літературних пригод.

Перша пригода - навколосвітня подорож разом з настільним виданням "Карт" Олександри та Даніеля Мізелінських ("Видавництво Старого Лева", 2014). Величезна й важка книга, яку малі, й дорослі розглядатимуть тижнями, не втомлюючись і не знудившись. Ретельно промальовані культурні й географічні маркери 42 країн, з-поміж яких уперше з'явилася Україна. Цілісна і неподільна. А на ній - усе те, чим можна пишатися: собори, парки, міста, видатні особи, національні символи і одяг, майдан Незалежності тощо.

Друга пригода - мандри в часі. Історична повість Володимира Рутківського "Сторожова застава" ("А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га", 2012) змусить читачів пережити те, що переживали їхні ровесники періоду Київської Русі. Події відбуваються у двої часових площинах: п'ятикласник Вітько потрапляє до ХІ століття, знайомиться з богатирями Іллею Муровцем, Олешком Поповичем та Добринею, разом із ними захищає Руську землю від загарбників. Рутківський тонко відчуває душі своїх читачів, тож у "Сторожовій заставі" будуть і пригоди, і справжня мужність, і трішечки цікавої історії нашої держави.

Третя пригода - політ до "Зміїних гір" разом із Зигмундом Мілошевським ("Видавництво Старого Лева", 2010). Це геть коротке фентезі про те, як небезпечно часом порушувати правічні заборони. Є двоє головних персонажів: Філомена та Ерік. Ерікові щойно сповнилося одинадцять, проте це не заважає його батькам відправити сина у важку й небезпечну подорож. Філомена - багата 10-річна принцеса, пестунка долі, яку, втім, не все влаштовує в житті. Дівчинці хочеться свободи, так вона й потрапляє... в полон до Змія. Його, змієва, історія також непроста, однак про це вже доведеться прочитати в книжці.

Четверта пригода змусить поринути з головою у світ українських  авторських казок. Видано свіженькі "Казки Лірника Сашка" ("Зелений пес", 2014). Дев'ять ілюстрованих казок у фірмовому стилі Лірника Сашка: ідеально скомпонованих для розповіді, дотепних, часом із "перчинкою", часом страшних - цілком у дусі традиційної української казки. Тут діють козаки й жиди, відьми, чумаки й богатирі, незмінні герої нашого фольклору.
П'ята пригода підхопить тему українського фольклору. "Лісом. Небом. Водою" Сергія Оксеника заслужено називають одним із найцікавіших романів для підлітків, написаних за часів незалежності. Наразі вийшло два томи - "Лисий" і "Леля" ("Коник". 2004, 2007), у видавництві "Смолоскип" готують до друку перевидання перших двох книжок серії та прем'єру заключної частини трилогії - "Інженера". Назва говорить сама за себе: головні герої, хлопець і дівчина, проходять складний і небезпечний шлях лісом, небем і водою - усе заради того, щоб урятувати світ від жахливої екологічної катастрофи. Підлітки шукають "живу", незабруднену втручанням людини, воду. У дорозі їм трапляються різні недоброзичливі персонажі української міфології - вовкулаки, Баба Яга та інші. Книга втягує і змушує переживати за героїв, це чудова альтернатива перекладним книжкам, що грунтуються на фольклорі інших країн.

Шоста пригода підсумує нашу фольклорну мандрівку. У списку літератури на літо є "Лісова пісня" Лесі Українки. Звісно, якщо читати драму з бібліотечного видання в багатотомнику письменниці, то можна собі геть зіпсувати задоволення від читання. Утім, сьогодні є альтернатива: "Лісова пісня" з нестандартними ілюстраціями Поліни Дорошенко ("Основи", 2014). Книжка освіжить сприйняття класичного твору й нагадає про те, що його можна читати ще й заради задоволення. Влітку. Співпереживаючи головним героям - Мавці й Лукашу, яким не судилося бути разом.

Пригода номер сім поставить своїх читачів перед реальністю: десь не так далеко є діти й підлітки і умовах війни. "На межі можливого" Олекси Білоброва ("Грані-Т", 2011) хочі є доволі голлівудським втіленням історії дітей війни, проте наразі це одна з небагатьох книжок, які порушують болючу тему. Головний герой повісті - 14-річний Хамід на прізвиськ Глюк (у перекладі з німецької - "щасливчик"), афганець, дитина війни, якій пощастило вирватися з охопленої вогнем країни. Щоправда, втративши всіх своїх рідних. Із цього моменту починається "голлівудська" частина повісті: бойовик із погонями, перестрілками, втечею на мопеді разом із красунею-українкою - простісінько до України, де в Хаміда навіть є родичі. Книжка має по-голлівудськи щасливий фінал, що під ча невеселих новин із фронту бодай дає надію на краще.

Приємного читання!

Джерело: Купріян, Ольга Література на літо: книжкові мандри і пригоди / Ольга Купріян // Україна молода". - 2014. - 8 липня. - С. 13.

Немає коментарів:

Дописати коментар