вівторок, 25 лютого 2014 р.

Бібліотека - замість аптеки

"Бібліотека - замість аптеки" - профілактика депресії. 
Читання - це захоплюючий, пізнавальний, доступний кожному вид діяльності. Окрім того, перевага читання в тому, що воно відкриває  нам очі на світ і пізнання самих себе. Книга здатна активно впливати на емоційний стан людини. А, отже, може стати ефективним способом подолання депресії. Під час депресії читання не тільки відволікає від нав'язливих думок, але й збагачує людину  знаннями, які допомагають їй у вирішенні своїх внутрішніх конфліктів. Адже часто зовнішні проблеми є тільки результатом наших негативних думок. Наприклад, дід Максима Горького, за його словами, був жорстоким і скупим, але він зміг зрозуміти його краще після прочитання роману Бальзака "Євгенія Гранде". Старий Гранде також був скупив, жорстоким, схожим на діда Горького, але він не такий розумний і цікавий, як дід. Від порівняння з французом дід Горького виглядав кращим, вигравав, виріс в очах онука. Книга здатна розповісти про людину те, що ми самі не бачимо. Точно так же вона може відкрити нам очі на ситуацію і на самого себе.
Спілкування з книгою - це як спілкування з мудрим психологом, де ми ніби слухаємо (читаємо), але в цей час в наших головах відбувається діалог. Ми пізнаємо психологію інших людей, героїв книг. А знання психології допомагає орієнтуватися в житті, дає нам впевненість в собі, краще розуміти те, що відбувається в житті. Книги впливають на наші моральні орієнтири і духовний розвиток. Перечитуючи в зрілому віці книги, які люди читали в юності, вони розуміють, що підсвідомо розвинули в собі якості улюблених літературних героїв.
Книга наповнює людину гарними позитивними емоціями. Якщо ви знаходитеся в гнітючому стані, книга допоможе покращити настрій і перебороти сум. Позитивні твори, автори яких мають дотепність і гарний гумор, допоможуть переключитися на гарні думки, посміятися і розслабитися. Перечитайте новели О'Генрі, які славляться гумором і несподіваними розв'язками.
Вибираючи книгу, визначте для себе, чтого ви вд неї очікуєте, які ваші уподобання і переваги. Людям, які прагнуть стану внутрішнього комфорту, гармонії і тим, кого хвилюють глибокі життєві питання, під час депресії можна порадити прочитати книги Ентоні Де Мело "Осознание", Мирослава Дочинця "Вічник", Анастасії Нових "Сенсей".
Тим, хто любить фантастику, підійдуть серії книг Романа Злотникова і Василя Головачова, книга Генрі Лайон Олді "Шутиха". Універсальними для будь-якого читача є твори кнласиків М.Лєскова, В Пікуля, Л.Толстого. Добре читати вірші і казки - вони яскраво і доступно передають настрій і добрі емоції.
За бажанням, можна взяти книгу, яку ви вже читали раніше і яка у вас асоціюється з хорошими спогадами і почуттями. Занурившись в неї, ви знову відчуєте приємну атмосферу, а думки направите в позитивне русло.
Якою б глибокою не була депресія, в людини завжди є сили взяти свій стан під контроль і направити свою енергію в корисне русло.
Адже їй від народження дане невід'ємне право вибору. Зробивши над собою зусилля, візьміть в руки книгу, зробіть уже цим величезний крок до подолання свого подавленого стану, переключіться на приємний стан, направте думки в позитивне русло. Читаючи, ми стимулюємо хороші емоції, позитивні почуття, допомагаємо собі подолати депресію. Як відомо з древності, чому людина віддає більше уваги - це й домінує в її житті. Черпаючи позитив з книг, ми збільшуємо кількість позитивних моментів в нашому житті і вчимося бачити світ з позитивної сторони.
Приємного вам читання! Будьте здорові.

Немає коментарів:

Дописати коментар