четвер, 27 червня 2024 р.

Краєзнавча лекція циклу «Солом’янка. Історія твого району». Тема "Казенні дачі"

26 червня відбулася 13-та краєзнавча лекція циклу «Солом’янка. Історія твого району» від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи бібліотеки імені Григорія Сковороди, києвознавця Олександра Михайлика. Лекцію було присвячено місцевості Казенні дачі.

Учасники дізналися про:
  • Походження назви Казенних дач, пов'язане із тим, що дачне селище виникло 1857 року на казенних землях, тобто таких, власником яких була держава.
  • Завод Гретера і Криванека, згодом "Більшовик", а нині Перший Київський машинобудівний завод, який пройшов шлях від дрібного підприємства до одного із найбільших заводів Києва. 
  • А також про постаті засновника Якова Гретера і його компаньйона Йозефа Криванека.
Чеську сторінку в історії Казенних дач - фабрику грамплатівок Їндржиха (Генриха-Ігнатія) Іїндржишека, що записувала і українські пісні, парк "Стромовка" і чеський театр, пов'язані із іменами Томаша Масарика, майбутнього першого президента Чехословаччини та Ярослава Гашека, видатного письменника, а також про те, що саме чехи прищепили киянам любов до футболу. Гості лекції мали змогу почути зміст листа, який Їндржих Іїндржишек залишив для нащадків при закладенні фабрики грамплатівок 1910 року
Селище Жовтнівка - одне із перших робітничих селищ радянської доби, споруджене у 1925-1929 і повністю знесене у 1980-х.
Правічні дуби віком 300-400 років, що поодиноко ростуть серед сучасної забудови.

Гості мали змогу побачити старовинні карти та фотографії Казенних дач, а також сучасні авторські фото зразків історичної забудови місцини.
Наприкінці лекції значний інтерес гостей викликала тематична книжкова виставка, підготовлена працівниками бібліотеки - книги, де міститься інформація про Казенні дачі.
Читай в Центральна бібліотека Солом'янки імені Григорія Сковороди



Немає коментарів:

Дописати коментар