пʼятниця, 7 червня 2024 р.

Анонс заходу

12 червня в Центральна бібліотека Солом'янки імені Григорія Сковороди відбудеться 12-та краєзнавча лекція з циклу «Солом’янка. Історія твого району» від від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи, києвознавця Олександра Михайлика. Лекцію буде присвячено місцевості Шулявка.

У літописах 12 століття місцина згадана як Шелвов борок та Шелвове, тож на початку лекції традиційно йтиметься про походження назви.
Заселення ж місцини розпочалося лише у 18 столітті, коли там виникла заміська резиденція київських митрополитів. З’ясуємо, де саме вона існувала.
Поштовхом для бурхливого розвитку Шулявки стало прокладання 1870 року залізниці, тож поряд виникли великі промислові підприємства, у поселенні 1887 року було збудовано церкву. Надважливою подією було будівництво у 1898-1902 роках Київського політехнічного інституту.
 
Цікавим епізодом в історії місцевості була Шулявська республіка 1905 року. До речі, тривалий час Шулявок офіційно було дві, з різним адміністративним підпорядкуванням - одна входила до меж міста ще з 1851, інша - лише з 1914. З’ясуємо, чому і як так відбулося.
У 1960-х-1970-х роках історичну забудову Шулявки знесено, вуличну мережу значною мірою ліквідовано, а замість цього споруджено Політехнічний мікрорайон. З’явилася станція метро, а аткож швидкісний трамвай. Значно розширився і комплекс КПІ. У новому, 21 столітті, забудова Шулявки зросла вгору, замість кінотеатру імені Довженка постав торговельний центр.
Місце: вул. Освіти, 14а. 
 
Увага!!! За сприятливої погоди лекція відбудеться на вулиці біля бібліотеки.
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар