середа, 8 травня 2024 р.

Віртуальна книжкова виставка до Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Анна Франк «Сховище. Щоденник у листах»

Ця книжка – світовий бестселер видання, що потрясло світ. Реальна оповідь дівчинки-підлітка – Анни Франк, якій на власному досвіді довелося пережити гноблення та страту євреїв під час Другої світової війни. Анна Франк вела щоденник з 12 червня 1942 по 1 серпня 1944 року. Спочатку вона писала свої листи лише для самої себе. А навесні 1944 року почула по лондонському радіо виступ нідерландського міністра освіти у вигнанні, який говорив про те, що після війни необхідно буде зібрати й оприлюднити всі документальні матеріали про страждання нідерландського народу за часів німецької окупації. Як приклад таких матеріалів він серед іншого згадав і щоденники. Під впливом його виступу Анна Франк вирішила по закінченні війни видати книжку, за основу якої мав стати її щоденник.
Ця книга є потужним свідченням про життя під час Голокосту та має велике значення для розуміння історії та відчуття співчуття до жертв нацизму.

Томас Кініллі «Список Шиндлера»

Оскар Шиндлер — відома по всьому світу особистість, ім'я його стало символом героїзму. Під час Другої світової війни, він відкрив фабрику в Польщі, де працювали євреї з гетто. Ця фабрика стала для них, немов Ноєвим ковчегом. Шиндлер виявив неймовірну мужність та готовність ризикувати, щоб врятувати своїх робітників від неминучої смерті. Коли було ухвалено рішення про знищення краківського гетто, він, докладаючи неймовірне зусилля, зумів вивезти майже 1300 євреїв, врятувавши їх від страшної долі у концтаборі Аушвіц. Шиндлер продемонстрував, що навіть у найтемніший час можна здійснити справжнє диво і врятувати безліч життів.
Читаючи цю книгу, ми розуміємо, що неможливе стає можливим, коли у серці людини горить вогонь любові та милосердя.

Джон Бойн «Хлопчик у смугастій піжамі»

Це вражаюча до глибини душі історія про дитинство, дружбу і жах Голокосту. Батько, маленького хлопчика Бруно, працює в таборі, де знищують євреїв. Малюк випадково зустрічає Шмуля, хлопчика з іншого боку огорожі, і вони стають друзями. Бруно не розуміє, чому люди в таборі ходять «у смугастих піжамах», «хто такі євреї» і «чим вони там займаються», «хто є ми» і «що з нами таке погане, що ми не можемо туди піти погратися». Він вирішує знайти відповіді, тому й сам вдягає піжаму, щоб проникнути у табір… І зникає в страшному горнилі печі, яка стала символом знищення цілого народу.
Рекомендуємо книжку всім, хто цікавиться історією та хоче зануритися у світ глибоких почуттів і моральних дилем. Це книга, яка залишить слід у вашій душі назавжди.

Маркус Зузак «Крадійка книжок»

Це не просто роман про війну, це твір, який вражає своєю глибиною і складністю переживань. Книга акумулює в собі досвід багатьох поколінь в переосмисленні подій Другої світової війни. Це досвід народів, які постраждали від фашизму, і досвід звичайних німців, яким довелося жити в умовах фашистської Німеччини. Разом усі життєві історії сплітаються в єдину картину страшного часу – Другої світової війни.

Марта Холл Келлі «Бузкові дівчата»

Три дівчини, три країни, три долі, об'єднані одним горем – подіями Другої світової війни. Перша живе в США, працює у Французькому консульстві, допомагає французам, що опинилися в складних життєвих обставинах. Друга - полька, що з початком війни вступає до підпільного руху опору. А третя – амбітна дівчина, яка захоплювалась медициною, та в решті решт почала у концтаборі займатися експериментами над ув'язненими (до числа яких потрапить і полька).
Ця книжка викличе у вас справжню гаму емоцій. Від глибокої туги до радості кохання і надії на краще майбутнє. Рекомендуємо всім шанувальникам історичної прози, хто цінує якісну літературу та вражаючі історії про сильних жінок.

Юрій Винничук «Танго смерті»

У романі описано події, що розгортаються у Львові перед та під час Другої світової війни. Чотири друга — українець, поляк, єврей і німець — переживають різноманітні пригоди, які поєднують в собі яскраві моменти радості та смутку.
Другий часовий зріз - це події сучасності, на початку XXI століття. Професор Ярош досліджує літературу, написану мертвими мовами, і в процесі своєї роботи відкриває містичну практику переселення душ, яка можлива, якщо у момент смерті звучала певна музика. Ці загадкові ноти, що є історичним фактом, лунали у Янівському концтаборі на території Львова, де оркестр із в’язнів гетто виконував «Танґо смерті», відоме також як танґо "Остання неділя", під час масових розстрілів.

Крістін Генна «Соловей»

У романі описуються події Другої світової на теренах Франції. Держава охоплена вогнем війни й стрімкої німецької окупації. Цю велику національну історію показано крізь призму долі двох сестер - Віанни та Ізабель. Віанна проводжає чоловіка на війну, залишившись сама виживати без грошей і намагаючись вберегти родину: маленьку доньку Софі й Ізабелу. Молодша сестра - Ізабель, обурена звірствами окупантів, приєднується до партизанського Руху Опору, що ставить під загрозу її життя та життя родини.
Книга вражає своїм драматизмом і реалістичним зображенням подій та емоцій героїв, нагадуючи про важливість сили та відваги в умовах війни.

Ентоні Дорр «Все те незриме світло»

У життя мільйонів людей увірвалась Друга світова війна, руйнуючи те, що здавалося непорушним, і з'єднуючи непоєднуване. У французькому містечку Сен-Мало, що опинилося в полум’ї війни, перетнулися долі француженки Марі-Лор і німця Вернера Пфенніга. Обоє вони сліпі: дівчина втратила зір у дитинстві, а хлопець засліплений німецькою пропагандою. Проте, здається, сама доля все життя вела їх назустріч одне одному, щоб вони побачили незриме світло, здатне перемогти безоку пітьму.

Віктор Франкл «Людина у пошуках справжнього сенсу»

Віктор Франкл — людина, яка пережила неймовірне життєве випробування, але не зламалася, а навпаки, знайшла сенс у своїх стражданнях. Його книга, що складається з двох частин, не лише описує життя в концтаборах, але й вводить у новий психіатричний метод — логотерапію. Франкл вірив у свободу волі людини, що полягає у виборі свого ставлення до життя та навколишнього світу. Ці глибокі думки мудрої людини, яка зазнала великих страждань, актуальні й сьогодні. У наш час, коли йде війна, важливо самостійно знайти свій сенс життя, що надасть сили вижити в найскладніші моменти. Життя має сенс у будь-яких обставинах, і вміння знайти цей сенс допоможе подолати будь-які перешкоди.

Гізер Морріс «Татуювальник Аушвіцу»

Ця зворушлива історія кохання та виживання в умовах Другої світової війни розповідає про Лалі Соколова та Гіту Фурман, які знайшли одне одного у концтаборі «Аушвіц». У неї стерлося татуювання з порядковим номером, він мав набити новий… Це було кохання з першого погляду. Їхня незвичайна любов та внутрішній спротив допомогли пережити страшні випробування. Ця історія – світло надії та пам'ять про те, що кохання може подолати найбільшу темряву. Книжка нагадує сучасному читачеві не тільки про те, що ніколи не має повторитися, але й розповідає про те, що надихає й надає сили.

Майкл Ондатже «Англійський пацієнт»

Події в романі відбуваються під час Другої світової війни. В польовий госпіталь надходить людина з жахливими опіками всього тіла, яка дивом вціліла після авіакатастрофи. Коли вся лікарня евакуюється, лише обпалений чоловік змушений залишитись через важкий стан. Молода канадська медсестра залишається доглядати його.
Це не тільки щемлива історія трагічного кохання на тлі Другої світової війни, але й книжка, яка приголомшує глибиною філософських роздумів. Автор вдало поєднує історичні події з особистими долями, розкриваючи важливі теми відданості, віри та втрати. Захопливий сюжет і вишукана мова роблять цю книгу незабутньою.

Немає коментарів:

Дописати коментар