пʼятниця, 3 травня 2024 р.

"Солом'янка. Історія твого району". Краєзнавча лекція "Батиєва гора"

1 травня 2024 року у Центральній бібліотеці Солом’янки імені Григорія Сковороди відбулася дев'ята краєзнавча лекція з циклу «Cолом'янка. Історія твого району» від києвознавця Олександра Михайлика.
Лекцію було присвячено Батиєвій горі - одній із місцевостей району, а ще - одній із найвищих точок міста.

Традиційно зустріч розпочалася із обговорення походження назви. Гості дізналися, що переказ про намет хана Батия, який нібито стояв на горі, і від якого пішла назва, є лише легендою.
Проте документально відомо, що на горі існував великий курганний могильник, що називався Батиєва могила або Батиєві могили. Згадали про постать Якова Волошинського, який першим ще 1862 року здійснив розкопки на горі.


Наприкінці 19-на початку 20 століття на Батиєвій горі виникло робітниче поселення, де мешкали здебільшого залізничники. До 1917 року гора та поселення на ній належала Києво-Софійському митрополичому дому. 1910 року Батиєва гора увійшла до меж міста.
На Батиєвій горі є унікальна церква, розміщена в одному із двох старовинних залізобетонних резервуарів для води, споруджених у 1911-1913 роках. Вода звідси використовувалася для заправки паровозів і спеціально привозилася з Десни. Поряд зберігся будинок наглядача за резервуарами.
У 1930-х роках на Батиєвій горі споруджено школу за проєктом видатного архітектора Олекси Повстенка.

Протягом 1970-х-1980-х років було знесено майже всю первісну малоповерхову забудову Чоколівки, а місцевість забудовано переважно 9-поверхівками.
Батиєва гора неодноразово згадувалася на сторінках художніх творів. На лекції пролунали фрагменти віршів Максима Рильського, Платона Воронька, Любомира Дмитерка та уривки з оповідання "На Батиєвій горі" Івана Сенченка.
Гості заходу мали змогу побачити рідкісні карти, історичні та сучасні авторські фото, які демонструвалися на екрані. Допомагала у цьому лектору його дружина Марія. Після завершення заходу відбулося цікаве обговорення, гості ставили численні запитання, ділилися власними спогадами.

Більше про Батиєву гору можна дізнатися з книги О. Михайлика та С. Широчина «Невідомі периферії Києва. Солом’янський район».
Цікаві факти про Батиєву гору:
  • Через особливості рельєфу значна частина місцевості майже позбавлена висотної забудови. Основний масив - це одноповерхові приватні будинки.
  • Саме на Батиєвій горі пролягають дві найкоротші вулиці Києва - провулок Мар'яна Гаденка (протяжність 46 м) та вулиця Видова (протяжність 50 м).
  • Через вузькість більшості вулиць та значні ухили Батиєвою горою ніколи не курсував громадський транспорт.

Немає коментарів:

Дописати коментар