понеділок, 21 лютого 2022 р.

"Самобутні українські слова". До Міжнародного дня рідної мови

Міжнародний день рідної мови відзначають щороку 21 лютого, почитаючи з 2000 року. 26 жовтня 1999 на Генеральній конференції ЮНЕСКО було оголошено про підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності. Датою свята обрали не випадковий день, це дата протестів у Бангладеші 1952 року, коли влада жорстоко придушила акцію проти заборони бенгальської мови в країні.
Головна мета цього дня - підтримати самобутність та важливість кожної мови. Зокрема, скеровується увага на групи населення чисельністю менш аніж 10 тисяч осіб, які активно розмовляють рідною мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Є багато навіть не задокументованих мов, котрими розмовляють менше як 100 осіб.
В Україні також є мови, які знаходяться на межі зникнення: це діалекти ромської мови, кримчацька, урумська мови, а також галицький діалект караїмської мови.
Водночас, це свято не тільки "маленьких" мов, але і будь-якої мови, яку кожен для себе вважає рідною, незалежно від регіону проживання.

Немає коментарів:

Дописати коментар