середу, 9 лютого 2022 р.

"Любов великих і знаменитих". Віртуальна книжкова виставка

Барбара Редінґ «Безумці»

Читати про кохання завжди цікаво, а особливо, якщо це правдиві історії знаменитих людей. Одна з таких історій описана в романі Барбари Редінґ «Безумці». Це книжка про драматичну любов Михайла Коцюбинського та Олександри Аплаксіної. Цікаво, що в основі сюжету лежать особисті любовні листи і записки закоханих. Ці листи в хронологічному порядку послужили своєрідним щоденником, з якого формувався роман.
Михайло Коцюбинський – відомий український письменник, а Олександра Аплаксіна – його співробітниця та молодша на 16 років коханка. Їхні взаємини були забороненими, бо Коцюбинський на той час мав дружину та чотирьох дітей. Закохані таємно зустрічалися, і Коцюбинський довіряв свої почуття, думки та творчі плани коханій Олександрі.
Авторка на основі листів у художній інтерпретації зобразила почуття жінки, яка вважається коханкою. Вона чекає зустрічей та листів, мріє про спільне майбутнє і щастя, але одночасно розуміє, що цим мріям не судилося здійснитися. Тут викладені душевні переживання, інтимні відверті сповіді та зізнання.
У книгу включені також і уривки з творів письменника, які вдало вписуються в сюжет, і ніби підкреслюють його.
Рекомендуємо книжку всім, хто хоче поглянути на Коцюбинського не так, як його могли бачити зі шкільних підручників, а також тим, хто просто хоче прочитати хороший роман про велике, сповнене драматизму кохання, яке відбулося з реальними людьми.


Іван Корсак «Запізніле кохання Миклухо-Маклая»

Що ми знаємо про Миклухо-Маклая? Напевне, кожен скаже лише те, що дізнався в школі: мандрівник, що зробив великий вклад в розвиток науки. Іван Корсак у своєму романі «Запізніле кохання Миклухо-Маклая» для багатьох відкриває цю людину з іншої сторони.
Вже на перших сторінках книжки ми дізнаємося, що Миклухо-Маклай має славетне коріння з козацького роду Миклух. Далі автор веде нас шляхами мандрівника так майстерно, що неможливо відірватися і відволіктися від цієї інтригуючої подорожі. Карколомні події на сторінках роману розгортаються динамічно і захопливо. Дуже цікаво спостерігати за тим, як молодий Миклухо-Маклай долає різні перипетії та пригоди, що з ним трапляються у мандрівці пустелями, джунглями, океанами та островами.
Ну, і звичайно, як же без кохання? Вчений пізнав багато жінок протягом свого життя. Деякі його приваблювали, з деякими листувався лише заради того, аби вдосконалити німецьку мову, але він завжди шукав ту єдину. І таки знайшов… Доля звела його з донькою прем’єра австралійської провінції Маргарет Робертсон. Та чи довго їм судилося бути разом?..
Рекомендуємо цей прекрасний роман усім читачам. Кожний буде читати його з задоволенням. Тут і біографічні відомості про людину, що зробила великий внесок у науку, і історія кохання, і неймовірно цікавий пригодницький сюжет.

Богдан Лепкий «Мотря»

В історії України є багато імен, які нам доводилося неодноразово чути, бо їх власники – люди, які своїми діями вплинули на долю нашої держави. Ми знаємо їх як історичних постатей, характеризуємо позитивно або негативно, але майже ніколи не задумуємося, що їхнє особисте життя може бути не менш цікавим та драматичним.
Богдан Лепкий свою епопею «Мазепа» відкриває романом «Мотря». В романі на тлі історичних подій кінця ХVIІ-початку XVIII століття – велике та заборонене кохання гетьмана Івана Мазепи до своєї похресниці Мотрі Кочубей. Не зважаючи на велику різницю у віці, Мотря відповіла взаємністю Мазепі. Дівчина бачила в ньому не лише коханого чоловіка, а й визволителя рідної землі від Російської імперії. Мотря розуміє значимість України на світовій арені і знає, що за її незалежність потрібно боротися, тому вона готова жертвувати своїм коханням заради великих цілей Мазепи.
Богдан Лепкий, коли писав свою епопею, користувався архівними документами, тому в романі окрім трагічної історії кохання, зображені важливі для України події, а Іван Мазепа, насамперед, великий державний діяч, у якого першочергова мета – незалежність України.
Книжку рекомендуємо всім читачам, бо тут кожен знайде щось для себе. Хтось дізнається багато з минулого нашої країни, для когось це буде цікава романтична історія про кохання, а для когось хороший роман, що прекрасно відображає колорит епохи, де психологічно тонко виписані характери героїв з прекрасною мовою і неповторним внутрішнім станом.


Павло Загребельний «Роксолана»

Серед великих історій кохання, що відомі на весь світ, є кохання українки Роксолани (Хуррем) та султана Османської імперії Сулеймана. Про їхнє кохання по всьому світу написано безліч історій, статей, легенд. Ним цікавляться історики та дослідники, надихаються письменники та художники.
Особливої уваги заслуговує роман українського письменника Павла Загребельного «Роксолана». Для того, щоб зобразити цей твір максимально правдивим, автор вивчав мусульманські традиції, літературу, Коран, закони Шаріату, їздив до Туреччини, щоб відвідати місця, де жила Роксолана, і якомога більше дізнатися про неї інформації.
Весь світ знає Роксолану як величну жінку, що змогла досягти нечуваних вершин у могутній Османській імперії, а Загребельний дав можливість нам подивитися на цей образ, як на дівчину-полонянку, яка боролась за те, щоб уціліти, зберегти себе і свою особистість. Її природний розум, кмітливість та відчайдушність допомогли не лише вберегтися від безлічі інтриг, а й стати улюбленою дружиною та єдиною жінкою султана.
Твір рекомендуємо усім читачам. Ви з першої сторінки будете з великим задоволенням спостерігати за життям відомої українки, десь підтримувати і радіти її успіхам, а десь засуджувати, але ця історія точно нікого не залишить байдужим.

Немає коментарів:

Дописати коментар