четвер, 2 вересня 2021 р.

Школа: сучасні освітні рішення

З наближенням першого осіннього свята батьки школярів все частіше замислюються над тим, як підібрати найкращі освітні рішення для своїх дітей, як забезпечити їм безпечне і комфортне навчальне середовище, що сприятиме успішній реалізації в соціумі їхніх чад у майбутньому.
Пропонуємо вам добірку книжок з питань освіти, які можна взяти у нас на абонементі.

Накамуро Макіко «Як зробити, щоб дитина вчилася із задоволенням? Японські відповіді на нерозв’язні питання»
Як підвищити інтерес дитини до навчання? - це питання турбує не лише українських батьків. Як виявилося, воно є актуальним також і для японців. Нещодавнє дослідження Макіко Накамуро, доцентки Університету Кейо викликало широкий резонанс в країні Вранішнього Сонця. Видання «Як зробити, щоб дитина вчилася із задоволенням?» стало «книгою, яку обов’язково повинен мати на своєму столі кожен японець». В ньому авторка дає науково обґрунтовані відповіді на найбільш хвилюючі для батьків питання: чи можна застосовувати винагороду за успіхи в навчанні, чи є шкідливими комп’ютерні ігри і телевізор, як діяти, щоб покращилась успішність дитини тощо.

Кен Робінсон, Лу Ароніка «Ви, Ваша дитина і школа».
Книга зацікавить як батьків дошкільнят, так і тих, хто знається на проблемах освіти. Вона зорієнтує у виборі школи, дасть поради щодо організації навчання дитини, допоможе налагодити комунікацію з вчителями тощо.
«Хвилюєтесь, що чекає на ваших дітей у школі? Дослухайтесь до порад сера Кена Робінсона. Це проникливий, практичний посібник про те, як відігравати активну роль в освіті своїх дітей і допомогти їм вирости щасливими й успішними, не ставши при цьому батьками-гелікоптерами», - такий відгук на книгу дав Адам Ґрант, автор книг-бестселерів «Оригінали», «Брати або віддавати?», а також «План Б» (у співавторстві з Шерил Сендберґ).

Анна Гресь «Школа навиворіт? Що робити, якщо..? Ситуації, які можуть трапитися з дитиною в школі»
Школа - одне з перших випробувань, з яким стикається дитина у відсутності батьків. Полегшити процес адаптації до нових умов допоможе обговорення найбільш поширених ситуацій, які можуть трапитись з дитиною в стінах навчального закладу, а також шляхів їх успішного вирішення, наприклад: страх відвідування школи, отримання негативних оцінок, цькування.
Книгу варто читати разом з дітьми, саме для цього її оформлено так, що кожен її розворот поділено на «дитячу» і «дорослу» сторінку.

Сіґел Деніел, Брайсон Тіна «Секрети мозку. 12 стратегій розвитку дитини»
Навіть дитина може зрозуміти, як працює мозок – переконані психотерапевти Сіґел Деніел і Брайсон Тіна, автори книги «Секрети мозку. 12 стратегій розвитку дитини». Під їхнім керівництвом читач здійснить подорож різними частинами
мозку, дізнається, де живуть страхи і зазирне у свідомість. Дванадцять стратегій продемонструють, як застосування отриманих знань допоможе батькам виховати гармонійну особистість. Книга містить ілюстрації для спільного перегляду з дітьми; з їх допомогою навіть малечі буде легше усвідомити власні почуття і поведінку. А ще у виданні є шпаргалка для батьків, що допоможе застосовувати стратегії залежно від
віку й розвитку дитини.

Ваґнер Тоні, Дінтерсміт Тед «Мистецтво навчати»
Чи відповідає сучасна система освіти викликам сучасного життя? Чи гарантує вона відмінникам оволодіння навичками, необхідними для успішної реалізації в соціумі? Очевидно, що ні.
«Мистецтво навчати» описує альтернативну систему освіти, здатну підготувати молодь до нових викликів. Важливо, що кожне освітнє рішення, пропоноване авторами, підкріплено думкою авторитетних фахівців галузі.

Немає коментарів:

Дописати коментар