пʼятницю, 7 грудня 2018 р.

До Дня народження Катерини Білокур

Картина "Натхнення" художника М.Малинка на якій зображена 
Катерина Білокур за роботою


7 грудня народилась Катерина Білокур (7.12.1900- 10.06.1961) — українська художниця, майстер народного декоративного живопису, представниця «наївного мистецтва».
Точна дата народження невідома. Дослідники називають дату 7 грудня (день Святої Великомучениці Катерини).
Катерина Білокур не здобула навіть початкової освіти. Читати, писати і малювати навчилася самотужки. Батьки забороняли їй вчитися, спалювали малюнки. Вона потайки виривала аркуші з школярського зошита молодшого брата й малювала. А ще брала шматочки полотна у матері, дошки – у батька. Пензлики робила сама.
Насолдитися картинами і дізнатися більше про нелегку долю майстрині ви можете тут, взявши книгу в Бібліотека імені Достоєвського за допомогою нашого сайту
📚🎨 Катерина Білокур: книга-альбом.
📕🌷 https://soloma.libraries.kiev.ua/…/katerina-bilokur-kniga-…/
📒🌻 https://soloma.libraries.kiev.ua/book/kateryna-bilokur/
📖🎨 Катерина Білокур: Фотокнига
📗💐 https://soloma.libraries.kiev.ua/…/katerina-bilokur-fotokn…/
🎨 Українська художниця Катерина Василівна Білокур (1900–1961) є тією глибоко національною особистістю, яка символізує Україну, її культуру, самобутню мистецьку душу, уособлює найвищі якості, притаманні національному ідеалові. В альбомі репродуковано геніальні твори мисткині із музеїв України. Видання доповнене спогадами сучасників, листами художниці та іншими матеріалами, які зібрав і упорядкував М.Кагарлицький.
#КатеринаБілокур Катерина Білокур

Пізніше, через відсутність атестату, Катерина Білокур не змогла вступити до художнього технікуму, вона навіть залишила на подвір’ї закладу свої роботи, та нажаль, вони не переконали приймальну комісію. Сватам відмовляла, бо гадала, що через сімейні клопоти не зможе малювати, а у 34 роки наслухавшись докорів батьків, вирішила втопитись. На щастя, її вчасно побачила мати і зупинила, та невдала спроба самогубства у крижаній воді, до кінця життя давала про себе знати болями в ногах.
Добра і пробачлива Білокур переживала всі труднощі з гідністю все своє життя. Навряд чи вона могла мріяти про те, що такий, всесвітньо відомий художник, як Пікассо, назве її генієм. Це сталося, коли їй виповнилось більше 50-ти років. Але до цього, простій селянці Катерині, довелося багато пройти. 

Немає коментарів:

Дописати коментар