суботу, 1 грудня 2018 р.

29 листопада виповнилося 120 років від дня народження Клайва Стейплза Льюїса


На вулиці його рідного північноірландського Белфаста зараз стоїть пам'ятник з впізнаваним сюжетом: письменник відкриває двері шафи, запрошуючи всіх нас слідом за героями його казок заглянути в створений ним світ.
Клайв Стейплз Люїс – (англ. Clive Staples Lewis, 29 листопада 1898 Белфаст, Великобританія - 22 листопада 1963 Оксфорд, Великобританія) - чудовий англійський та ірландський письменник, і християнський мислитель учений і богослов. Відомий своїми роботами по середньовічній літературі і християнської апологетики, а також художніми творами в жанрі фентезі. Один із чільних представників Оксфордської літературної групи «Інклінгі».
Народився 29 листопада 1898 року в Белфасті, в Північній Ірландії, в сім'ї адвоката, але більшу частину життя прожив в Англії.
Після закінчення школи в 1917 році вступає в Юніверсіті-коледж Оксфорда, але незабаром кидає заняття і призивається в британську армію молодшим офіцером. Після поранення в Першій світовій війні в 1918 році, демобілізувався і повертається до університету, де закінчує навчання.
У 1919 році під псевдонімом Клайв Гамільтон випускає збірку віршів «Пригнічений дух».
У 1923 році отримує ступінь бакалавра, пізніше - ступінь магістра і стає викладачем філології.
У період з 1925-1954 - викладає англійську мову і літературу в коледжі Магдалени в Оксфорді.
У 1926 році під тим же псевдонімом Клайв Гамільтон випускає збірку віршів «Даймер».
У 1931 році Льюїс, за власним зізнанням, стає християнином. Одного разу вересневим ввечері Льюїс довго розмовляє про християнство з Дж. Р. Р. Толкіном (ревним католиком) і Хьюго Дісоном (бесіда викладена Артуром Грівс під назвою «Вони встали разом»). Ця вечірня дискусія була важлива для події наступного дня, яку Льюїс описує в «наздогнати радістю»: «Коли ми (Уорні і Джек) відправлялися (на мотоциклі в зоопарк Уіпснейд), я не вірив, що Ісус Христос є Син Божий, але коли ми прийшли в зоопарк, я повірив».
Працював в службі релігійного мовленні Бі-Бі-Сі під час Другої Світової війни. Книга «Просто Християнство» написана їм на матеріалі його передач військового часу.
З 1933 до 1949 року навколо Льюїса збирається гурток друзів, що став основою літературно-дискусійної групи «Інклінгі», учасниками якої стали Джон Рональд Руел Толкін, Уоррен Льюїс, Хьюго Дійсно, Чарльз Вільямс, доктор Роберт Хавард, Оуен Барфілд, Уевілл Когхілл і ін.


У 1950-1955 публікується цикл «Хроніки Нарнії», що приніс Льюїсу світову славу.
Поринути у вир незабутніх пригод надзвичайних дітей ви можете, взявши книгу безкоштовно, тут: https://soloma.libraries.kiev.ua/book/khroniki-narnii/
У 1954 році переїздить до Кембридж, де викладає англійську мову і літературу в коледжі Магдалени, а в 1955 році стає членом Британської академії.
У 1956 році Льюїс одружується з американкою Джой Девідмен (1915-1960).
У 1960 році Льюїс і Джой разом з друзями їдуть до Греції, відвідують Афіни, Мікени, Родос, Гераклеон і Кносс. Джой померла 13 липня, незабаром після повернення з Греції.
У 1963 році Клайв Льюїс припиняє викладацьку діяльність через проблеми з серцем і хворобою нирок.


Клайв Льюїс написав безліч цікавих трактатів, оповідань, проповідей, казок, повістей. Це і «Листи Баламута», і «Хроніки Нарнії», і космічна трилогія, а також роман «Поки ми осіб не знайшли», який Клайв писав у той час, коли його кохана дружина дуже важко хворіла. Льюїс створював свої історії, не намагаючись навчити людей, як потрібно вірити в Бога. Він всього лише намагався показати, де є добро, а де зло, що все карається і навіть після дуже довгої зими настає літо, як воно настало у другій книзі «Хронік Нарнії». Льюїс писав про Бога, про його сподвижників, розповідаючи людям про прекрасні світи. Насправді, будучи дитиною, складно відрізнити, де символізм, а де метафора. Зате дуже цікаво читати про світ, який створив золотогривий лев Аслан, де можна воювати і правити, будучи дитиною, де звірі розмовляють, а в лісах живуть різні міфічні істоти. До речі, деякі церковні служителі відносилися до Льюїса вкрай негативно. Справа була в тому, що він змішував язичництво і релігію. У його книгах наяди і дріади були, по суті, такими ж дітьми Божими, як звірі та птахи. Тому церква вважала його книги неприйнятними, якщо їх розглядати з боку віри. Але так вважали лише деякі служителі церкви. Багато хто ставиться до книг Льюїса позитивно і дають їх своїм дітям, адже, по суті, не дивлячись на міфологію і релігійну символіку, в першу чергу, Льюїс завжди пропагував добро і справедливість. Але його добро не ідеальне. Він знає, що є зло, яке завжди буде злом. І, тому, це зло необхідно знищити. Але робити це не потрібно з ненависті і почуття помсти, а лише заради справедливості.
Клайв Стейплз прожив дуже довге, хоча і не дуже коротке життя. Він написав безліч творів, якими може пишатися. У 1955 році письменник переїхав в Кембридж. Там він став завідувачем кафедри. У 1962 році Льюїса приймають у Британську академію. Але тут його здоров’я різко погіршується, він подає у відставку. І 22 листопада 1963 Клайв Стейплз помер від раку, не доживши тиждень до свого 65-річчя. До смерті він залишався на своїй посаді в Кембриджі і був обраний почесним членом Коледжу Магдалени. Похований у дворі церкви святої Трійці в Хедінгтон Куеррі, Оксфорд.

Джерела:

Немає коментарів:

Дописати коментар