понеділок, 3 грудня 2018 р.

3 грудня народився Григорій Сковорода

3 грудня народився Григорій Савич Сковорода (3.12.1722-9.11.1794) — український просвітитель-гуманіст, філософ, поет, педагог, автор знаменитого вислову «Світ ловив мене, та не спіймав». Читаючи надзвичайно глибокі думки та тонкі спостереження Григорія Сковороди, розумієш, що вони свідчать про його непересічний розум та бездоганно чисту совість.
Збірка нарисів, досліджень, інтерв’ю під назвою «Учитель життя. Сковорода як гасло часу» присвячена вивченню філософської спадщини великого українського мислителя. Спадщини, яку нам iще належить освоїти і осмислити. І яку наполегливо вивчають наші сучасники — автори цієї книги Володимир Стадниченко.
Самобутній європейський філософ, світовий мораліст, улюбленець українського народу, Григорій Сковорода постає тут у повнішому образі, через усвідомлення нових граней його філософського вчення. «Якщо ми захочемо осучаснити вчення філософа, то не через додавання слівця «ізм», а охопимо його новітнім словом «сковородинізація», — зауважує автор-упорядник збірки Володимир Стадниченко.
Видання являє собою збірку нарисів, інтерв’ю, досліджень відомих українських письменників, музейних працівників, громадських діячів, журналістів та інших. Серед авторів Борис Олійник, Іван Драч, Володимир Стадниченко, Микола Махінчук, Олександир Шокало, Людмила Рінгіст, Алла Ковтун та інші. «Що таке життя? Це сніп усіх справ та рухів твоїх», — говорив Сковорода. У чому проблема становлення людини? Особистість не реалізувала до кінця свого призначення. У нас совість випала, як зайва деталь у горе-механіка. А саме завдяки їй формується духовність. Духовність, як перевесло, перев’язує емоції і формує людину. Наріжним каменем духовності є совість. Григорій Савович писав: «Немає совісті — немає духовності. Немає духовності — немає людини. Залишається бездуховна особистість. Особистість мертва. Самі у гробах сидять і мене туди тягнуть, а я ніколи мертвим не був».
Відкрити нові сторінки творчості Григорія Сковороди і взяти книгу ви можете безкоштовно тут: https://soloma.libraries.kiev.ua/book/uchitel-zhittja-skovoroda-jak-gaslo-chasu-narisi-doslidzhennja-intervju-svitlini/


Буквар миру - мудрі слова видатного українського філософа! Видання ілюстроване старовинними гравюрами, які любив сам Сковорода. Упорядкування, переклад, передмова та примітки професора, доктора філософських наук Леоніда Ушкалова! Книгу ви можете взяти безкоштоно тут: https://soloma.libraries.kiev.ua/book/bukvar-miru/

Це видання творів Григорія Сковороди створене для читання в колі сім`ї. Діти мають можливість із задоволенням прочитати тут славетні «Харківські байки», батькам будуть цікаві й корисні притчі «Вдячний Єродій» та «Убогий Жайворонок», присвячені мистецтву доброго виховання дітей, бабусям і дідусям — варіації Сковороди на теми чудесного діалогу Цицерона «Про старість». А всім разом можна прочитати, мабуть, найяскравіший діалог Сковороди «Алфавіт, чи Буквар миру», у якому наш філософ обстоює геніальну за своєю простотою і мудрістю думку: всі люди рівні, тому що вони різн

Укладач збірки — Леонід Ушкалов — відомий літературознавець і письменник, доктор філологічних наук. професор. Автор академічних розвідок з історії української літератури, філософії та богослів`я, науково-популярних праць, дитячих книжок, упорядник, редактор і коментатор численних наукових та художніх видань. Автор обкладинки Євгенія Гайдамака


Усі кути Трикутника. Апокриф мандрів Григорія Сковороди (https://soloma.libraries.kiev.ua/book/usi-kuti-trikutnika-apokrif-mandriv-grigorija-skovorodi-akademija/)
Головний герой роману — зовсім юний Григорій Сковорода, якого вабили мандри з їх пригодами, містичні вчення, таємні знання. Подорожуючи Австрією та Італією, він потрапив у вир карколомних подій, що змінили політичну карту Європи напередодні Семирічної війни. Тоді він ще не був письменником, ніхто не знав його як філософа. Однак імовірна його причетність до однієї з масонських лож.

Володимир Єшкілєв пропонує не життєпис, а художній роман, в основі якого — пригода. І цього разу він не зраджує собі в намаганні по-своєму роздивитися малодосліджені сторінки української історії. Пригода об’єднує зображені в романі події, що належать і теперішньому часу.


Григорій  Сковорода 
Автор: Леонід Ушкалов
Григорій Савич Сковорода (1722—1794) — один з найбільших і най-загадковіших християнських філософів світу, чиї твори й зараз привертають увагу читачів, що намагаються наблизитися до глибинних витоків «мандрівного філософа» й осягнути всю незбагненну мудрість його містики.

Немає коментарів:

Дописати коментар