вівторок, 11 липня 2023 р.

"Шоколадні" книги


Щорічно 11 липня любителі ласощів відзначають Всесвітній день шоколаду або World Chocolate Day. Це молоде свято виникло у Франції лише 1995 року, але його популярність широко зростає з року в рік. День шоколаду святкують у Італії, Німеччині, Швейцарії, Україні та інших країнах Європи.
Пам’ятайте, що споживання шоколаду сприяє відпочинку та психологічному відновленню, а якщо його споживати, читаючи хорошу книжку, то ця комбінація гарантовано покращить настрій. Ми теж долучилися до святкування Дня шоколаду і підібрали для вас найкращі “шоколадні книги”.

“Хліб і Шоколад” Мирослав Дочинець
“Щоб відчути смак хліба, не треба їсти цілу паляницю, досить окрайця, навіть крихти. І ти розрізниш, де м’якуш, а де скоринка. Так і з прозою. Нерідко я зумисне відламую від цілісної картини ощипок і подаю його скупим начерком. Може, інколи він здається гіркуватим і черствим, але це - хліб душі.
Схоже щось і з шоколадом…” - так сам автор характеризує власну збірку новел.
І це справді так. Щойно починаєш читати будь-яку новелу, незалежно від її розміру, чи вона має кілька сторінок, чи лише пів сторінки, - ловиш себе на тому, що вже не читаєш, а споглядаєш за живими людьми, що звертаються до тебе зі своїм багажем, оголюють душу та діляться тим, що мало найбільший сенс.
Кожна новела Мирослава Дочинця ніби маленька драма, що написана дуже талановито і тонко. Автор мовби навмисно не хоче нас зворушити, пише про буденні речі, що трапляються з кожним із нас. А враження - просто неймовірне. В цьому і є великий талант письменника - писати про буденні речі так, щоб зворушити до потрясіння.

“Шоколад із чилі” Йоанна Яґелло
Книжка “Шоколад із чилі” - це довгоочікуване продовження циклу про Халіну Барську. У другій частині Лінці уже 17 років. Вона навчається в ліцеї, зустрічається з коханим хлопцем, відшукала втрачену сестру, яку мама свого часу віддала в дитячий будинок. Одного разу вітчим виїжджає з дому, залишаючи матері Лінки кредит і двох дітей.
Сімнадцятирічна дівчина опинилася в новій реальності, де довелося поєднати навчання з пошуком роботи, аби оплатити освіту в ліцеї своєї мрії. Дівчині доводиться нелегко, тим паче, що Адріан, хлопець Лінки, їде вчитися до Лондона, і єдине, що залишається молодим людям, — зв’язуватися по електронній пошті.
Чи вдасться Лінці знайти роботу та заплатити за навчання в школі своєї мрії? Чи витримають стосунки з Адріаном випробування дистанцією між закоханими? Чи Оскар і Лукаш, яких доля ставить на шляху дівчини, заповнять порожнечу, що залишилася через відсутність хлопця? Чи витримає сім'я Лінки випробування і возз'єднається? Як нова ситуація вплине на стосунки підлітка з найкращою подругою?
Рекомендуємо книжку “Шоколад із чилі” всім, хто шукає захопливий роман із типовими для більшості підлітків проблемами, де є криза перших стосунків, дружба та складні сімейні стосунки.

“Львів, шоколад, кам’яниці” укладач Ніка Нікалео
Це неймовірно прониклива збірка оповідань від десяти талановитих українських письменниць. Тут написано десять надзвичайно теплих історій, які зігрівають холодними вечорами. Збірка написана в дусі легенд, історичних таємниць та привидів. Вона присвячена старовинній архітектурі, кав’ярням, палацам, проклятим маєткам, закинутим мармеладним фабрикам та старовинним ратушам, що були перетворені в музеї.
Авторки в своїх оповіданнях зобразили різних героїв з абсолютно різних епох, яких об’єднує архітектура. Деякі споруди були збудовані як данина коханню, деякі були використані як місце для злочинів, а деякі, навпаки, стали захистом для цілої родини.
Якщо ви хочете прогулятися мощеною бруківкою Львова, розчинитися в історіях його старовинних будинків, а також відчути аромати гарячого шоколаду, терпкого вина і солодкого мармеладу - вам обов’язково потрібно прочитати цю збірку.

Немає коментарів:

Дописати коментар