четвер, 27 липня 2023 р.

Віртуальна книжкова виставка до Дня Української Державності

Цього року 28 липня Україна вже вдруге буде відзначати свято День Української Державності. Символічно це свято пов’язане з Днем хрещення Київської Русі. Воно запроваджене на утвердження спадкоємності тисячолітньої історії українського народу, що засвідчується згадками про самобутній багатовіковий державотворчий та культурний досвід українців. Також цей день запроваджений і для протидії російській пропаганді та історичним фейкам про начебто спільне походження українського та російського народів.
Ми дуже хочемо, щоб всі українці знали правдиву історію нашої державності та переосмислили сфальсифіковані росією її факти, адже знання “історичного підґрунтя” - ключ до Перемоги.

В Центральній бібліотеці Солом'янки є великий вибір нових книжок сучасних істориків, які допоможуть розібратися, що ж таке - держава Україна, де та коли вона виникла, а також спростують російські постулати, на яких тримається їхня пропаганда. 

Сергій Плохій 
“Брама Європи”
Автор книжки - професор історії та директор Українського наукового інституту Гарвардського університету. Він є одним з кращих світових знавців історії Східної Європи.
“Брама Європи” – одна з найпопулярніших праць з історії України на сьогоднішній день. Це подорож від скіфських воєн до часів незалежності, що охоплює величезний період, починаючи від часів Геродота до сьогодення. Зміст книжки частково розкритий ще з її назви, адже автор акцентує увагу на тому, що через територію сучасної України постійно пролягала міграція різних народів на шляху з Азії у Європу або навпаки. Така ситуація сприяла формуванню особливого менталітету, що відрізнявся волелюбністю місцевих мешканців.
У «Брамі Європи» Сергій Плохій обґрунтовує фактами те, що Україна не молодший брат, а самодостатня держава, яка має особисту давню та багату історію. Виклад інформації автор робить настільки професійно, філігранно та цікаво, що навіть загальновідомі моменти читаються з великим захватом. Ця книжка є прикладом того, що вивчення історії України можна зробити доступним та легким для широкого кола читачів.
 
Петро Кралюк 
“Історія України “без брому”. Розвиток державності на українських землях”
Володимир Винниченко колись сказав, що не можна українську історію читати без брому, тобто заспокійливого. То ж автор цієї книжки Петро Кралюк, на противагу Винниченку, показує, що українці були далеко не єдиним народом, який не мав своєї національної держави, навпаки, моноетнічні держави були швидше винятком, ніж правилом, а бездержавність - явище характерне для багатьох народів. Також автор наголошує, що були далекі часи, коли українці-русини таки могли писати свою історію “без брому”.
В цій праці автор робить нам екскурс в історію починаючи з перших ранніх держав, що були на теренах нинішньої України. Розповідає як про державні утворення на сучасних українських землях у різні часи, так і про Українську державу як самостійну одиницю. Автор зосереджує увагу і на тому, що українці мали великий вплив на розвиток інших держав: Російської імперії, Речі Посполитої, Молдавського князівства, Угорського королівства, Османської імперії, а також підкреслює те, що українці свою державу сьогодні таки мають, незважаючи ні на що.

Автори-упорядники Максим Главацький, Ніна Наумова 
“Творці державного престижу”
До свого минулого треба бути дуже уважним, щоб уникнути його помилок. Зараз, коли українська держава проходить дуже важкий шлях, важливо вивчати історичні уроки, адже багато подій повторюються. А ще це дає можливість пройнятися духом боротьби, що надихає і підсилює в складні часи.
Книжка “Творці державного престижу” якнайкраще підійде для того, щоб вивчати уроки державотворення від одинадцяти величних історичних постатей: Володлимира Великого, Ярослава Мудрого, Данила Галицького, Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Пилипа Орлика, Михайла Грушевського, Симона Петлюри, Павла Скоропадського та Вячеслава Чорновола.

Ярослав Грицак 
“Подолати минуле: глобальна історія України”
Як зазначив сам автор, книжка “Подолати минуле: глобальна історія України” написана з метою з’ясувати, чи можна подолати минуле, і якщо так, то як. Автор роздумує над тим, що українці, на перший погляд, не відрізняються від громадян будь-яких інших країн - вони мають якісний одяг, авто та смартфони, але коли йдеться про непомітні речі: рівень довіри та моральний клімат, то українці часом - суттєво інші. Ці риси є наслідком нашого історичного минулого, яке лежить тягарем та перешкоджає нормальному державному розвитку.
Ця книжка написана, насамперед, для молоді, бо саме в їхніх руках майбутнє нашої держави. Автор демонструє виклики, з якими боролися національні лідери попередніх поколінь, щоб вибороти незалежність України, та наголошує на тому, що завдання сучасників - перетворити її на європейську державу з пристойними стандартами життя. Ярослав Грицак вважає, що не варто забувати чи переписувати минуле, його варто прийняти, зрозуміти та проаналізувати, бо саме глобальна історія створила українську державу такою, яка вона є. Для цього й написана була книжка — вивчити минуле аби створити нове майбутнє.


Немає коментарів:

Дописати коментар