пʼятницю, 7 липня 2023 р.

«На Івана, на Купала квітка щастя розквітала»

Свято Івана Купала у 2023 році припадає на звичні для нас дати – із 6 на 7 липня. Утім, вже наступного разу будуть зміни, адже ПЦУ переходить на новоюліанський календар уже з першого дня осені. Тобто, свято Івана Купала зміститься на 13 днів назад – на 24 червня. Така доля чекає й на інші неперехідні свята, і багато з них зміняться уже цієї осені. Примітно, що Івана Купала стане ближче до Дня літнього сонцестояння, з яким пов’язували свято за дохристиянськими традиціями. Втім, традиції на свято залишилися колишніми. Обряди на Івана Купала сповнені містики, як і багато інших подій, які прийшли до нас із язичництва.

День Івана Купала відбувається з багатьма своєрідними обрядами та піснями. Головні персонажі свята – Купало та Марена, які уособлюють чоловіче (сонячне) і жіноче (водяне) божества. У ніч на Івана Купала хлопці та дівчата збираються у веселі компанії та розважаються на берегах озер та річок.

Купальська ніч – найчарівніша та особлива ніч року. Коли вечоріло, дівчата з хлопцями збиралися окремо і йшли до лісу. Дівчата плетуть вінки, а хлопці встановлюють на галявині купальське дерево – Купайлицю (велику вербову гілку). Купайлицю прикрашають стрічками, квітами, співають пісень:
Купала на Івана.
Купався Йван,
доведеться й нам.

Купальське дерево – це символ дівочості. Навколо нього водять танці та хороводи.
Існує традиція, крім Купайлиці, робити Марену – опудало жінки. Біля неї ставлять опудало Купайла з соломи і водять хороводи коло них. Наприкінці святкування Купайла та Марену спалюють або топлять.

На Купала обов’язково розпалюють вогнище, яке є основним стрижнем свята. Воно має горіти цілу ніч – від заходу Сонця-Ярила до сходу (народження) Купала. Хлопці й дівчата через вогнище перестрибують парами. Якщо під час стрибка не розірвуть рук – будуть разом щасливі.
На Івана Купала незаміжні дівчата ворожили на вінках, опускаючи їх у річку. Дівчата беруть віночки, заходять у воду помаленьку, щоб не скаламутити, і пускають. А самі виходять на берег і, жартуючи, дивляться, куди віночок попливе. Якщо поплив далі за інших – його власниця буде найщасливішою, потонув – ще рік весілля чекати не варто.

Існує Купальська легенда, яка свідчить, що той, хто знайде міфічну Квітку Папороті, отримає бажане – це може бути як багатство, так і любов, тому на його пошуки вирушали парами. Ця квітка розквітає лише раз у році – у ніч на Івана Купала –і знайти її вкрай важко. Крім того не лише люди шукають магічну квітку, але і нечисті сили, які намагаються перешкодити людині. А знайшовши цвіт, потрібно сховати за пазуху і прожогом бігти додому.

Дізнайтесь про Івана Купала більше з наступних книжок:
  • «Звичаї нашого народу. Етнографічний нарис» Олекса Воропай
  • «Веселих свят» Брати Капранови
  • «Українські предвічні вірування: ключі від Раю-Ирію» Іван Просяник
  • «Рідна моя Україна» укладач І. І. Сметана
  • «Русалчин тиждень: Казки про русалок, водяників, болотяників, криничників» «Місяцелік: Український народний календар» В. Скуратівський
  • «Українські традиції та звичаї: Для дітей середнього шкільного віку» упорядники В. М. Скляренко, А. С. Шуклінова, В. В. Сядро
  • «Український фольклор: Хрестоматія для 5-11 кл.» упорядники О. Ю. Бріцина, Г. В. Довженок, Н. С. Шумада
Чекаємо вас в Центральній бібліотеці Солом’янки на вул. Освіти, 14а.

Немає коментарів:

Дописати коментар