понеділок, 6 лютого 2023 р.

"Історія та розвиток Українського пісенного романсу". Музично-пісенна зустріч

У Центральній бібліотеці Солом'янки 5-го лютого відбулася чергова музично-пісенна зустріч на тему: «Історія та розвиток Українського пісенного романсу», на якій присутні знайомились з історією виникнення Українського романсу і власним виконанням доторкнулись до його образно-художньої глибини та філігранної витонченості.

Якщо говорити про історію виникнення і розвитку романсової пісні в Україні, то вона пов’язана із кантами, але у порівнянні з кантом, який виконувався переважно хором, сольна «пісня-вірш» гнучкіша за формою, придатніша для вияву особистих почуттів. Прикладом співіснування духовної і світської тематики є творчість Григорія Сковороди – автора багатьох популярних у свій час кантів. У XIX ст. кант занепадає, поступаючись місцем іншим жанрам, перш за все «пісні-віршу» чи «світській пісні», де на її основі пізніше сформувався жанр сольної пісні-романсу. Чималий вплив на розвиток романсу в Україні мала творчість Євгена Гребінки, Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Олександра Олеся, Степана Руданського, Леоніда Глібова, Юрія Федьковича, Сидора Воробкевича, Віктора Забіли, Михайла Петренка та інших.

Серед романсів, які прозвучали на зустрічі: Очі чорнії, Їхав козак за Дунай, Стоїть гора високая, Сонце низенько, Повій вітре, на Вкраїну, Там, де Ятрань круто в’ється, Ніч, яка місячна, Місяць на небі, Час рікою пливе, Друже Ковалю, Я сьогодні від вас від’їжджаю, Дивлюсь я на небо, Білі грона Акації, Вже сонце низенько, Гоцулка Ксеня, Черемшина, Чорнії брови, карії очі, Вечорова Паризька зоря та інші.

Всім присутнім глибоко до душі припали романсові пісні у яких оспівана доля людей, яка переплетена радістю, журбою, глибоким коханням, героїчною боротьбою за рідну землю, любов’ю до природи, до рідної землі.
Колективний камерний спів, щиросердечне музично-пісенне спілкування єднає людей, дає їм можливість більш цілісно і радісно сприймати світ, народжує нові світлі відчуття, дарує сили і енергію життя.

У кінці зустрічі присутнім анонсували майбутнє недільне зібрання, яке відбудеться 12-го лютого. присвячене Богдану Веселовському – українському виконавцю, композитору, акордеоністу, який увійшов в історію музичного Львова як композитор міського пісенно-драматичного жанру. Присутні зможуть ознайомитись із творчим життям автора та заспівати його кращі музично-пісенні твори.

Немає коментарів:

Дописати коментар