понеділок, 13 лютого 2023 р.

11 лютого - Міжнародний день жінок у науці. Бібліотека радить тематичні книжки

Щорічно, 11 лютого, починаючи з 2016 року, у світі відзначають Міжнародний день жінок в науці.
Це нове свято було засноване для того, щоб закликати всі держави та організації сприяти рівній участі чоловіків та жінок у дослідженнях, їхньому просуванню в науці та інших галузях, пов’язаних з розвитком наукових праць.

Що стосується українок, то вони ніколи “не пасли задніх”, і нам є ким пишатися. Тому ми пропонуємо вам найкращі книжки про українських жінок, які зробили дуже багато як для науки, так і для України загалом.

Укладачем книжки “Країна жіночого роду” є Вахтанг Кіпіані, але усі 26 публікацій, зібрані у ній, написані різними авторами. Хоч співавторами книжки є люди різних професій та різних особистих уподобань, ідея була одна - показати важливість ролі жінки не лише як берегині сімейного вогнища, а й представити її важливість в історії, військовій справі, культурі та науці.
На основі архівних документів і довідок, спогадів, свідчень та інтерв’ю, автори подали інформацію як про відомих діячок ХХ століття, так і про тих жінок, чиї імена ми ніколи не чули. Наприклад, нам усім відомий Володимир Винниченко, але мало хто знає, що його дружина Розалія здобула ступінь доктора медицини… і таких прикладів чимало.
Книжка була написана саме для того, щоб ми дізналися більше інформації про життя відомих нам жіночих постатей та про їхній вагомий внесок в українську історію ХХ століття, а також відкрили для себе нові імена, які були незаслужено замовчані та забуті.

Ще однією важливою книжкою є “Українки в історії” за загальною редакцією Валентини Борисенко. Тут, на основі маловідомих документальних фактів, зібрані нариси різних авторів про видатних українок починаючи від доби Київської Русі до сьогодення.
В книжці наявна інформація про громадських та політичних діячок, науковиць, меценаток, мисткинь та учасниць боротьби за незалежність України…
Важливе місце у виданні займають саме жінки-науковиці. Тут дізнаєтеся більше про Галшку Гулевичівну - фундаторку Києво-Могилянської академії, про Надію Пучковську - професоку-офтальмологиню, про Катерину Ющенко - вчену, математикиню, кібернетикиню, а також про багатьох інших жінок у різних галузях науки, чиї імена заслуговують на те, щоб про них знали та пам’ятали.

Не менш важливою є книжка Катерини Бабкіної та Марка Лівіна “Сила дівчат: маленькі історії великих вчинків”. Вона написана простою, легкою мовою, ніби казка, та рекомендована дітям, але це не значить, що вона не буде цікава дорослим. Тут впорядковано п’ятдесят історій короткого життєпису про п’ятдесятьох видатних українок.
Серед українок, про яких написано в книжці, є всім знайомі імена: Анна Ярославна, Алла Горська, Катерина Білокур, Леся Українка - постаті, що вже увійшли в історію, а є також надзвичайно талановиті та впливові жінки - наші сучасниці: Євгенія Закревська - адвокатка, Ганна Дудіч - вчителька, Вірляна Ткач - режисерка, Катерина Костерева - засновниця ІТ-компанії…
Ця книжка не лише дуже цікава, а ще й корисна, адже кожна історія надзвичайно мотивує та надихає.

Усі ці книги ви можете взяти безоплатно на прочитання в Центральній бібліотеці Солом'янки. Чекаємо на вас за адресою: вул. Освіти 14а.

Немає коментарів:

Дописати коментар