пʼятницю, 22 жовтня 2021 р.

Місцеве самоврядування

Законодавче закріплення місцевого самоврядування в Україні, яке входить до системи публічної влади паралельно з державною владою, стало підґрунтям для соціально-демократичних перетворень і, що найголовніше, ратифікації Європейської Хартії місцевого самоврядування, в якій сформульовано і зафіксовано доктрину та практичний досвід місцевого самоврядування сучасної європейської спільноти.

Прозорість, відкритість та зрозумілість є основними принципами відкритого врядування та створюють основу для впровадження цієї концепції на практиці. Ці три поняття доповнюють один одного і їх роздільна реалізація не принесе бажаних результатів для формування відкритого врядування. Прозорість та відкритість зазвичай реалізуються разом і є ключовими для відкритого врядування. Відкрите врядування - це залучення органів місцевого самоврядування до діалогу з державною владою і громадянським суспільством. Відкритість урядування означає право усіх громадян на доступ до інформації, впровадження політик по забезпеченню прозорості, підзвітності та участі громадян у врядуванні.

Матеріали та статті про кращі ініціативи в царині місцевої демократії можна почитати в періодичних виданнях (як друкованих, так і в електронних)
  • Регіони [Електронний ресурс] // Голос України : газета Верховної Ради України. - Електрон. текст. дані. – Режим доступу : http://www.golos.com.ua/region, вільний. – Назва з екрану. – Дата перегляду 12.10.2021.
  • Самоуправління [Електронний ресурс] // Урядовий кур’єр : щоденне видання центральних органів виконавчої влади України. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу : http://surl.li/akeas, вільний. – Назва з екрану. – Дата перегляду 12.10.2021.
  • Європейська хартія місцевого самоврядування [Електронний ресурс] // Верховна Рада України : офіційний сайт. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу : http://surl.li/akdvn, вільний. – Назва з екрану. – Дата перегляду 12.10.2021.
  • Бородін, Є. Міжнародні стандарти місцевого самоврядування : навчальний посібник [Електронний ресурс] / Є.І. Бородін, С.А. Квітка, Т.М. Тарасенко. – Дніпро, 2019. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу : http://surl.li/akdxd, вільний. - Назва з екрану. – Дата перегляду : 12.10.2021.
  • Величко, В. О. Європейський досвід організації місцевого самоврядування та можливості його застосування в України [Електронний ресурс] / В.О. Величко // Вісник Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу : http://surl.li/akdzl, вільний. – Назва з екрану. – Дата перегляду : 12.10.2021.
  • Органи місцевого самоврядування поділились кращими практиками відкритого врядування [Електронний ресурс] // Урядовий портал : єдиний веб-портал органів виконавчої влади України. - Електрон. текст. дані. – Режим доступу : http://surl.li/akdzh, вільний. - Назва з екрану. – Дата перегляду : 12.10.2021.

Немає коментарів:

Дописати коментар